zbadac zbieznosc calki
zbadac zbieznosc calki
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{3} \frac{1}{x^{2} - 4x +4} dx}\)
rozbilem to na dwie i zrobilem podstawienie x-2 =t ale stanąłem w momencie gdzie mam \(\displaystyle{ \lim_{B\to 2} (\frac{1}{B-2} + \frac{1}{2})}\)
Zapis.... luka52
rozbilem to na dwie i zrobilem podstawienie x-2 =t ale stanąłem w momencie gdzie mam \(\displaystyle{ \lim_{B\to 2} (\frac{1}{B-2} + \frac{1}{2})}\)
Zapis.... luka52
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2007, o 20:02 przez marioTHC, łącznie zmieniany 6 razy.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
zbadac zbieznosc calki
\(\displaystyle{ x^2 - 4x + 4 = (x-2)^2}\)
Podstaw t = x-2 i z def. ...
Zauważ jeszcze, że wypadałoby podzielić tą całkę na dwie...
Podstaw t = x-2 i z def. ...
Zauważ jeszcze, że wypadałoby podzielić tą całkę na dwie...
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2007, o 19:48 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
zbadac zbieznosc calki
no tyle zrobilem tylko przy tej granicy stanalem bo wychodzi dzielenie przez 0:/
zbadac zbieznosc calki
hmm ja mam \(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{2}}\) + \(\displaystyle{ \int\limits_{2}^{3}}\)
zbadac zbieznosc calki
fakt sorka, no to \(\displaystyle{ \int\limits_{-2}^{B-2}}\) + \(\displaystyle{ \int\limits_{A-2}^{1}}\) gdzie A i B dąży do 2
zbadac zbieznosc calki
ale to wynika z podstawienia z tabelki zamiany granic w calce i nie moze byc inaczej, nie wiem tylko co z ta granica zrobic kurcze
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
zbadac zbieznosc calki
Poprostu nic nie robić...marioTHC pisze:nie wiem tylko co z ta granica zrobic kurcze
Dla a>0 całka \(\displaystyle{ \int_0^{a}\frac{dx}{x^2}}\) jest rozbieżna. Zatem i dla b