1 Zbada zbieżnośc szeregu
a)\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{\infty} \frac{\ln(n)}{n}}\)
b)\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \ (-1)^{n-1} \tan (\frac{1}{\sqrt{n}})}\)
2 Wyznaczyć obszar zbieżności szeregu funkcyjnego
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{(-1)^{n}\cdot 4^{n}}{(3x+1)^{n}}}\)
3 Wyznaczyć promień i przedział zbieżności szeregu
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} (-1)^{n} \frac{(x+2)^{n}}{(2n-1)\cdot 3^{n}}}\)
kilka szeregow do zbadania
- max
- Gość Specjalny
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
kilka szeregow do zbadania
1. a) Dla \(\displaystyle{ n \geqslant 3}\) jest \(\displaystyle{ \ln n > 1}\) i porównując nasz szereg z rozbieżnym szeregiem harmonicznym wnioskujemy, że jest on rozbieżny.
b) Spełnia założenia tw Leibniza, więc jest zbieżny warunkowo.
2. Podstawiając \(\displaystyle{ t = \frac{1}{3x + 1}}\) otrzymujemy prosty szereg geometryczny.
3. Jeśli przyjmiemy \(\displaystyle{ t = x + 2}\), to dostajemy szereg potęgowy postaci:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}a_{n}\cdot t^{n}}\). Promień zbieżności wyznaczamy z twierdzenia Cauchy'ego-Hadamarda, w tym wypadku wystarczy policzyć granicę:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}\sqrt[n]{|a_{n}|}}\) i wziąć odwrotność. W lewym końcu przedziału szereg na mocy kryterium porównawczego z szeregiem harmonicznym jest rozbieżny, a w prawym jest zbieżny w myśl tw Leibniza o szeregu naprzemiennym. Dalej wystarczy wrócić do podstawienia.
b) Spełnia założenia tw Leibniza, więc jest zbieżny warunkowo.
2. Podstawiając \(\displaystyle{ t = \frac{1}{3x + 1}}\) otrzymujemy prosty szereg geometryczny.
3. Jeśli przyjmiemy \(\displaystyle{ t = x + 2}\), to dostajemy szereg potęgowy postaci:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}a_{n}\cdot t^{n}}\). Promień zbieżności wyznaczamy z twierdzenia Cauchy'ego-Hadamarda, w tym wypadku wystarczy policzyć granicę:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}\sqrt[n]{|a_{n}|}}\) i wziąć odwrotność. W lewym końcu przedziału szereg na mocy kryterium porównawczego z szeregiem harmonicznym jest rozbieżny, a w prawym jest zbieżny w myśl tw Leibniza o szeregu naprzemiennym. Dalej wystarczy wrócić do podstawienia.