Jak rozwiązać równanie |x-1|+|x-2|=|x|
-
cycleteam
- Użytkownik

- Posty: 32
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 3 razy
Jak rozwiązać równanie |x-1|+|x-2|=|x|
Witam
Mam problem z zadaniem na jutro a mianowicie |x-1|+|x-2|=|x| - jak takie równanie rozwiązać?
Proszę o szybką pomoc
Mam problem z zadaniem na jutro a mianowicie |x-1|+|x-2|=|x| - jak takie równanie rozwiązać?
Proszę o szybką pomoc
-
mostostalek
- Użytkownik

- Posty: 1382
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Jak rozwiązać równanie |x-1|+|x-2|=|x|
rozbijasz na cztery przypadki:
\(\displaystyle{ 1. xin(-infty;0)\
2. xin[0;1)\
3. xin[1;2)\
4. xin[2;infty)}\)
później dla kolejnych przypadków jeśli wyrażenie pod wartością bezwzględną jest dodatnie to pomijasz wartość bezwzględną, jeśli ujemne to pomijasz zarazem zmieniając znak wyrażenia..
potem pozostaje już tylko rozwiązać proste równanie i sprawdzić czy wynik zawiera się w przedziale który rozpatrujemy
\(\displaystyle{ 1. xin(-infty;0)\
2. xin[0;1)\
3. xin[1;2)\
4. xin[2;infty)}\)
później dla kolejnych przypadków jeśli wyrażenie pod wartością bezwzględną jest dodatnie to pomijasz wartość bezwzględną, jeśli ujemne to pomijasz zarazem zmieniając znak wyrażenia..
potem pozostaje już tylko rozwiązać proste równanie i sprawdzić czy wynik zawiera się w przedziale który rozpatrujemy
- Plant
- Użytkownik

- Posty: 326
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Jak rozwiązać równanie |x-1|+|x-2|=|x|
Rozwiązujesz po kolei dla:
\(\displaystyle{ x\in (-\infty ; 0) \\ x\in \langle 0 ; 1) \\ x\in \langle 1 ; 2) \\ x \langle 2 ; +\infty)}\)
\(\displaystyle{ x\in (-\infty ; 0) \\ x\in \langle 0 ; 1) \\ x\in \langle 1 ; 2) \\ x \langle 2 ; +\infty)}\)
- Plant
- Użytkownik

- Posty: 326
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Jak rozwiązać równanie |x-1|+|x-2|=|x|
W pierwszym przypadku wszystkie wnętrza wartości bezwzględnej będą ujemne, w drugim wszystkie bez |x|, w trzecim tylko |x-2|, w czwartym wszystkie dodatnie.mostostalek pisze:później dla kolejnych przypadków jeśli wyrażenie pod wartością bezwzględną jest dodatnie to pomijasz wartość bezwzględną, jeśli ujemne to pomijasz zarazem zmieniając znak wyrażenia..
potem pozostaje już tylko rozwiązać proste równanie i sprawdzić czy wynik zawiera się w przedziale który rozpatrujemy
-
mostostalek
- Użytkownik

- Posty: 1382
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Jak rozwiązać równanie |x-1|+|x-2|=|x|
przypadek 1
\(\displaystyle{ x\in(-\infty;0)}\)
\(\displaystyle{ -(x-1)-(x-2)=-x\iff -2x+3=-x\iff x=3}\)
odpada ponieważ nie należy do przedziału \(\displaystyle{ (-\infty;0)}\)
przypadek 2
\(\displaystyle{ xin[0;1)}\)
\(\displaystyle{ -(x-1)-(x-2)=x\iff -2x+3=x\iff 3x=3 \iff x=1}\)
również odpada..
przypadek 3.
\(\displaystyle{ xin[1;2)}\)
\(\displaystyle{ (x-1)-(x-2)=x\iff x=1}\)
ok
przypadek 4.
\(\displaystyle{ xin[2;infty)}\)
\(\displaystyle{ (x-1)+(x-2)=x\iff 2x-3=x\iff x=3}\)
ok
ostatecznie x=1 bądź x=3
\(\displaystyle{ x\in(-\infty;0)}\)
\(\displaystyle{ -(x-1)-(x-2)=-x\iff -2x+3=-x\iff x=3}\)
odpada ponieważ nie należy do przedziału \(\displaystyle{ (-\infty;0)}\)
przypadek 2
\(\displaystyle{ xin[0;1)}\)
\(\displaystyle{ -(x-1)-(x-2)=x\iff -2x+3=x\iff 3x=3 \iff x=1}\)
również odpada..
przypadek 3.
\(\displaystyle{ xin[1;2)}\)
\(\displaystyle{ (x-1)-(x-2)=x\iff x=1}\)
ok
przypadek 4.
\(\displaystyle{ xin[2;infty)}\)
\(\displaystyle{ (x-1)+(x-2)=x\iff 2x-3=x\iff x=3}\)
ok
ostatecznie x=1 bądź x=3
-
mostostalek
- Użytkownik

- Posty: 1382
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Jak rozwiązać równanie |x-1|+|x-2|=|x|
rozumiem, że masz na myśli przypadek 2..cycleteam pisze:skad sie wzielo -2x?
\(\displaystyle{ -(x-1)-(x-2)=x}\)
\(\displaystyle{ -x+1-x+2=x}\)
\(\displaystyle{ -2x+3=x}\)
-
cycleteam
- Użytkownik

- Posty: 32
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 3 razy
Jak rozwiązać równanie |x-1|+|x-2|=|x|
a no tak wyrazy podobne ) Nie iwem tylko czemu w przypadku 2 zostały dodane minusy skoro ani 0 ani 1 nie jest ujemne..
-
mostostalek
- Użytkownik

- Posty: 1382
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Jak rozwiązać równanie |x-1|+|x-2|=|x|
nie bardzo rozumiem co masz na myśli.. zauważ, że w tym przedziale czyli
a już rozumiem o co Ci chodzi..
nie patrzysz na to czy x jest dodatni czy ujemny.. patrzysz na wyrażenie pod wartością bezwzględną.. a biorąc dowolne x z przedziału
a już rozumiem o co Ci chodzi..
nie patrzysz na to czy x jest dodatni czy ujemny.. patrzysz na wyrażenie pod wartością bezwzględną.. a biorąc dowolne x z przedziału