Zaćmienie mam i prosze mi to zsumować:
\(\displaystyle{ \sum_{n=k}^{\infty} p^k(1-p)^{n-k} \frac{\lambda^n}{n!}e^{-\lambda}}\)
Wynik:
\(\displaystyle{ \frac{(\lambda p)^k}{k!}e^{-\lambda p}}\)
Suma z symbolem Newtona
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 3 maja 2007, o 22:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 92 razy
Suma z symbolem Newtona
\(\displaystyle{ ...=\sum_{n=k}^{\infty}\frac{n!}{k! (n-k)!}p^k(1-p)^{n-k}\frac{\lambda^n}{n!}e^{-\lambda}=\frac{p^k}{k!}e^{-\lambda}{\lambda}^k
\sum_{n=k}^{\infty}\frac{[(1-p)\lambda]^{n-k}}{(n-k)!}=\frac{(p \lambda)^k}{k!}e^{-\lambda}e^{(1-p)\lambda}=\frac{(p \lambda)^k}{k!}e^{-p\lambda}}\)
\sum_{n=k}^{\infty}\frac{[(1-p)\lambda]^{n-k}}{(n-k)!}=\frac{(p \lambda)^k}{k!}e^{-\lambda}e^{(1-p)\lambda}=\frac{(p \lambda)^k}{k!}e^{-p\lambda}}\)