Zapewne jest tu paru fascynatów liczb pierwszych i matematyków. Chciałbym przedstawić pewien pomysł, który wśród realizujących zabawę w tabelki, wywołuje przeważnie efekt wow lub inne grubsze słowo albo... to przypadek. Ciekaw jestem Waszej reakcji.
Na początek proszę przygotować kajecik i pisadło a najlepiej otworzyć nowy arkusz kalkulacyjny (jeżeli mamy komputer ).
Operacje będziemy przeprowadzać w trzech kolumnach. (ID, Number, Progress) można nazwać inaczej nagłówki kolumn. W pierwszej kolumnie będziemy numerować komórkę (zacznijmy od 0 - chociaż to nie jest konieczne) w drugiej kolumnie wstawmy dwójeczkę a w trzeciej jedyneczkę.
Zasady są następujące numeracja ma być ciągła. komórka number jest równa sumie poprzedniej komórki Number i stojącej obok poprzedniego Numbera komórki Progress (warto wpisać równanie do arkusza).
Operować będziemy trzema pojęciami ulegającymi zmianie. Początek cyklu START (adres ID) oraz koniec cyklu END (adres ID). Dodatkowo będzie to aktywna liczba PRIME spod adresu ID = START.
Wartości początkowe START= 0 , END =0 (to będzie cykl), PRIME =2. No i trzeba założyć ile mamy czasu i jak daleko idziemy . proponuje graniczną wartość ID 218 - dla Upartych 2330. a dla bardziej upartych dużo więcej.
1. Teraz wykonujemy GENERATOR - proszę odłożyć cykl w kolumnie Progress (PRIME-1) razy oraz dodatkowo pierwszy wyraz cyklu. Obliczamy Numbery aż do końcowego Progressu.
2. Teraz wykonujemy CLEANER - proszę usunąć wszystkie iloczyny PRIME oraz liczb w Number należące do cyklu). WAŻNE - przed usunięciem całego wiersza należy dodać usuwany Progress do poprzedniego.
3. Teraz START Przesuwamy o oczko dalej a END ustawiamy na końcu Progersów PRIME przyjmuje nową wartość.
Zaczynamy od nowa. 1. 2. 3. Aż do przekroczenia maksimum, które sobie ustaliliśmy.
Jak już przekroczymy to robimy tylko 2. i 3.
Ale wyszło nieczytelne...
Po pierwszej operacji mi wyszło
w ID = 0 Number = 2, Progress 1
w ID = 1 Number = 3, Progress 2 START = 1, END = 1, PRIME = 3.
Pozdrawiam
Generowanie liczb pierwszych
-
Brombal
- Użytkownik

- Posty: 592
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 46 razy
Re: Generowanie liczb pierwszych
w ID = 0 Number = 2, Progress 1 START = 0, END = 0, PRIME = 2.
Generator (2-1) x + pierwszy wyraz cyklu
w ID = 0 Number = 2, Progress 1
w ID = 1 Number = 3, Progress 1
w ID = 2 Number = 4, Progress 1
Cleaner (2x2)
w ID = 0 Number = 2, Progress 1
w ID = 1 Number = 3, Progress 2 START = 1, END = 1, PRIME = 3.
Generator (3-1) x + pierwszy wyraz cyklu
w ID = 0 Number = 2, Progress 1
w ID = 1 Number = 3, Progress 2
w ID = 2 Number = 5, Progress 2
w ID = 3 Number = 7, Progress 2
w ID = 4 Number = 9, Progress 2
Cleaner (3x3)
w ID = 0 Number = 2, Progress 1
w ID = 1 Number = 3, Progress 2
w ID = 2 Number = 5, Progress 2
w ID = 3 Number = 7, Progress 4 START = 2, END = 3, PRIME = 5.
Dalej sobie poradzisz?-- 18 gru 2017, o 12:13 --Postanowiłem przedłużyć zakres pokazu być może temat jest nieczytelny:
Skończyliśmy
w ID = 0 Number = 2, Progress 1
w ID = 1 Number = 3, Progress 2
w ID = 2 Number = 5, Progress 2
w ID = 3 Number = 7, Progress 4 START = 2, END = 3, PRIME = 5.
Generator (5-1) x + pierwszy wyraz cyklu
w ID = 0 Number = 2, Progress 1
w ID = 1 Number = 3, Progress 2
w ID = 2 Number = 5, Progress 2
w ID = 3 Number = 7, Progress 4
w ID = 4 Number = 11, Progress 2
w ID = 5 Number = 13, Progress 4
w ID = 6 Number = 17, Progress 2
w ID = 7 Number = 19, Progress 4
w ID = 8 Number = 23, Progress 2
w ID = 9 Number = 25, Progress 4
w ID = 10 Number = 29, Progress 2
w ID = 11 Number = 31, Progress 4
w ID = 12 Number = 35, Progress 2
Cleaner (5x5)+(5*7) (Iloczyny PRIME i Number(2) oraz Iloczyny PRIME i Number(3) ID(2 do 3) cykl)
w ID = 0 Number = 2, Progress 1
w ID = 1 Number = 3, Progress 2
w ID = 2 Number = 5, Progress 2
w ID = 3 Number = 7, Progress 4
w ID = 4 Number = 11, Progress 2
w ID = 5 Number = 13, Progress 4
w ID = 6 Number = 17, Progress 2
w ID = 7 Number = 19, Progress 4
w ID = 8 Number = 23, Progress 6
w ID = 9 Number = 29, Progress 2
w ID = 10 Number = 31, Progress 6 START = 3, END = 10, PRIME = 7. (cykl od Id3 do Id 10)
Generator (2-1) x + pierwszy wyraz cyklu
w ID = 0 Number = 2, Progress 1
w ID = 1 Number = 3, Progress 1
w ID = 2 Number = 4, Progress 1
Cleaner (2x2)
w ID = 0 Number = 2, Progress 1
w ID = 1 Number = 3, Progress 2 START = 1, END = 1, PRIME = 3.
Generator (3-1) x + pierwszy wyraz cyklu
w ID = 0 Number = 2, Progress 1
w ID = 1 Number = 3, Progress 2
w ID = 2 Number = 5, Progress 2
w ID = 3 Number = 7, Progress 2
w ID = 4 Number = 9, Progress 2
Cleaner (3x3)
w ID = 0 Number = 2, Progress 1
w ID = 1 Number = 3, Progress 2
w ID = 2 Number = 5, Progress 2
w ID = 3 Number = 7, Progress 4 START = 2, END = 3, PRIME = 5.
Dalej sobie poradzisz?-- 18 gru 2017, o 12:13 --Postanowiłem przedłużyć zakres pokazu być może temat jest nieczytelny:
Skończyliśmy
w ID = 0 Number = 2, Progress 1
w ID = 1 Number = 3, Progress 2
w ID = 2 Number = 5, Progress 2
w ID = 3 Number = 7, Progress 4 START = 2, END = 3, PRIME = 5.
Generator (5-1) x + pierwszy wyraz cyklu
w ID = 0 Number = 2, Progress 1
w ID = 1 Number = 3, Progress 2
w ID = 2 Number = 5, Progress 2
w ID = 3 Number = 7, Progress 4
w ID = 4 Number = 11, Progress 2
w ID = 5 Number = 13, Progress 4
w ID = 6 Number = 17, Progress 2
w ID = 7 Number = 19, Progress 4
w ID = 8 Number = 23, Progress 2
w ID = 9 Number = 25, Progress 4
w ID = 10 Number = 29, Progress 2
w ID = 11 Number = 31, Progress 4
w ID = 12 Number = 35, Progress 2
Cleaner (5x5)+(5*7) (Iloczyny PRIME i Number(2) oraz Iloczyny PRIME i Number(3) ID(2 do 3) cykl)
w ID = 0 Number = 2, Progress 1
w ID = 1 Number = 3, Progress 2
w ID = 2 Number = 5, Progress 2
w ID = 3 Number = 7, Progress 4
w ID = 4 Number = 11, Progress 2
w ID = 5 Number = 13, Progress 4
w ID = 6 Number = 17, Progress 2
w ID = 7 Number = 19, Progress 4
w ID = 8 Number = 23, Progress 6
w ID = 9 Number = 29, Progress 2
w ID = 10 Number = 31, Progress 6 START = 3, END = 10, PRIME = 7. (cykl od Id3 do Id 10)
-
Brombal
- Użytkownik

- Posty: 592
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 46 razy
Re: Generowanie liczb pierwszych
Ponieważ temat wydaje się nieczytelny załączam dokument który może być bardziej przejrzysty. (Prościej nie umiem)
... sp=sharing
... sp=sharing
-
Brombal
- Użytkownik

- Posty: 592
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 46 razy
Re: Generowanie liczb pierwszych
Temat jest stary jak świat ale udało mi się zrobić i opublikować mały filmik na youtubie, który może rozjaśnić nieczytelne.
Nie wiem czy można ale załączę link. Najwyżej mnie aresztują.
Nie wiem czy można ale załączę link. Najwyżej mnie aresztują.
Kod: Zaznacz cały
youtu.be/8dA7sxU9A_I