Sprawdź prawdziwość tożsamośći trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
DarK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 26 sty 2005, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa

Sprawdź prawdziwość tożsamośći trygonometrycznej

Post autor: DarK »

\(\displaystyle{ 4\cos{x}\cdot\cos{\frac{x}{2}}=\tan{2x}}\)

Tylko proszę o wytlumaczenie tzn. o rozwiązanie linijka po linijce.
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1446
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Sprawdź prawdziwość tożsamośći trygonometrycznej

Post autor: g »

podstaw x=0 i przekonaj sie ze lewa strona jest rozna od prawej.
ODPOWIEDZ