wykres funkcji logarytmicznej
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 13 lut 2007, o 17:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 163 razy
wykres funkcji logarytmicznej
\(\displaystyle{ y=\sqrt{\log cos x}}\)
jak przekształcić tą funkcję aby narysować wykres?
jak przekształcić tą funkcję aby narysować wykres?
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
wykres funkcji logarytmicznej
Wyznacz najpierw dziedzine, to zobaczysz, że dosyć łatwo wykres narysować
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 13 lut 2007, o 17:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 163 razy
wykres funkcji logarytmicznej
czy to będzieże x>0 i cosx>0 czyli x należy do (0, pi/2)suma(pi, 1,5pi)
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
wykres funkcji logarytmicznej
Raczej nie, musi zachodzić:
\(\displaystyle{ \cos x>0\wedge \log\cos x>0}\), skąd:
\(\displaystyle{ \cos x\geq 1}\)
i już widać, że dziedzina nie będzie zbyt duża :>
\(\displaystyle{ \cos x>0\wedge \log\cos x>0}\), skąd:
\(\displaystyle{ \cos x\geq 1}\)

- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
wykres funkcji logarytmicznej
Źle mi się napisało - przecież i tak później wywnioskowałem tak, jakby tam było \(\displaystyle{ \geq}\)