Korzystając z nierówności Gronwalla pokazać, że rozwiązanie problemu:
\(\displaystyle{ x'+a(t)x=f(t),\ x(t_{0})=\lambda}\)
gdzie \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ f}\) są funkcjami ciągłymi, zależy w sposób ciągły od \(\displaystyle{ \lambda}\).
Właściwie dopiero poznaję tą nierówność i szczerze mówiąc średnio do mnie przemawia, tzn. widzę treść i rozumiem mniej więcej o co chodzi, ale nie umiem tego wykorzystać w zadaniach.
Widzę że mam równanie liniowe i w sumie tyle.
Wykazać korzystając z nierówności Gronwalla
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 23 paź 2015, o 12:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 14 razy
Wykazać korzystając z nierówności Gronwalla
Ostatnio zmieniony 14 gru 2017, o 00:40 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Wykazać korzystając z nierówności Gronwalla
Znajdź rozwiązanie ogólne równania \(\displaystyle{ \phi(t)}\), wykorzystując czynnik całkujący.
Zapisz wartość bezwzględną tego rozwiązania \(\displaystyle{ |\phi(t)|.}\)
Zastosuj do funkcji \(\displaystyle{ |\phi(t)|}\) nierówność Gronwalla.
Z otrzymanej nierówności wyznacz \(\displaystyle{ |x(t)|.}\)
Zapisz wartość bezwzględną tego rozwiązania \(\displaystyle{ |\phi(t)|.}\)
Zastosuj do funkcji \(\displaystyle{ |\phi(t)|}\) nierówność Gronwalla.
Z otrzymanej nierówności wyznacz \(\displaystyle{ |x(t)|.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 23 paź 2015, o 12:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 14 razy
Re: Wykazać korzystając z nierówności Gronwalla
Czemu mam wykorzystywać czynnik całkujący do równania liniowego?
Czyli mam przekształcić do postaci:
\(\displaystyle{ dx + (a(t)x - f(t))dt = 0}\) ?
Czyli mam przekształcić do postaci:
\(\displaystyle{ dx + (a(t)x - f(t))dt = 0}\) ?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Wykazać korzystając z nierówności Gronwalla
Chodziło o to, żebyś pomnożyła stronami przez \(\displaystyle{ \exp \left(\int_{t_0}^{t} a(s) \,\dd s\right)}\) i dopatrzyła się po lewej pochodnej iloczynu (tak to przynajmniej zrozumiałem).