Rozwiązanie zadań - Ciągi arytmetyczne

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
leon199299
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 lis 2017, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów

Rozwiązanie zadań - Ciągi arytmetyczne

Post autor: leon199299 »

Witam,
Potrzebuje rozwiązania trzech zadań z ciągu arytmetycznego. Podaje na dole.
1. Zbadaj monotoniczność okręgu \(\displaystyle{ a_{n} = \frac{n}{2n-1}}\).
2. Oblicz sumę 12. początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, w którym \(\displaystyle{ a_{6} = 23}\) i \(\displaystyle{ a_{10} =39}\).
3. Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 5}\) dają resztę \(\displaystyle{ 3}\) i są mniejsze od \(\displaystyle{ 100.}\)
Będę wdzięczny za szybkie i dobre rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2017, o 15:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3016
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Rozwiązanie zadań - Ciągi arytmetyczne

Post autor: florek177 »

Jak tak definiujesz problem, to nie to forum.
leon199299
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 lis 2017, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów

Rozwiązanie zadań - Ciągi arytmetyczne

Post autor: leon199299 »

W takim razie proszę o usunięcie tematu.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: Rozwiązanie zadań - Ciągi arytmetyczne

Post autor: Jan Kraszewski »

Nie usuwamy tematów. Gdybyś wykazał trochę inicjatywy, na pewno ktoś by Ci pomógł to zrozumieć.

JK
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Re: Rozwiązanie zadań - Ciągi arytmetyczne

Post autor: Belf »

Zad 1)

Jakbyś zapisał wyraz: \(\displaystyle{ a_{n+1}}\) ?
ODPOWIEDZ