Pomożecie ?
Zad.
Na każdej stronicy książki częśc zadrukowana
ma zajmowac 384 cm kwadratowe.
Marginesy dolne i górne mają po 3cm,
a boczne po 2 cm.Jakie powinny byc wymiary kartek
aby na ksiązke zuzyc jak najmniej papieru?
Zadanie z książką...
-
- Użytkownik
- Posty: 3015
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 322 razy
Zadanie z książką...
\(\displaystyle{ x \cdot y = 384 \,\}\) i \(\displaystyle{ ( x + 4 ) ( y + 6) = min. \,\}\)
\(\displaystyle{ f(x) = ( x + 4)( \frac{384}{x} + 6 )}\)
Policz pochodną, przyrównaj do zera i policz x.
x = 16; y = 24 --> dodaj marginesy i masz wymiary strony.
\(\displaystyle{ f(x) = ( x + 4)( \frac{384}{x} + 6 )}\)
Policz pochodną, przyrównaj do zera i policz x.
x = 16; y = 24 --> dodaj marginesy i masz wymiary strony.