nierówność logarytmiczna

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dawid345
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

nierówność logarytmiczna

Post autor: dawid345 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu nierówności logarytmicznej:

\(\displaystyle{ log_{\frac{1}{3}}\)\(\displaystyle{ \frac{2}{x}}\)\(\displaystyle{ \geqslant}\)\(\displaystyle{ 1+log_{\frac{1}{3} x}\)

Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

nierówność logarytmiczna

Post autor: Lider_M »

Zapewne tam po prawej stronie jest \(\displaystyle{ \log_{\frac{1}{3}}x}\). To skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ \log_a\frac{b}{c}=\log_ab-\log_ac}\) i podstaw np. dla ułatwienia \(\displaystyle{ t=\log_{\frac{1}{3}}x}\) (no i oczywiście dziedzina \(\displaystyle{ x>0}\)
ODPOWIEDZ