motorówką która traci prędkość

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Pasza09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 10 paź 2016, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

motorówką która traci prędkość

Post autor: Pasza09 »

Silnik motorówki, płynącej z prędkością \(\displaystyle{ v_0}\) , w pewnym momencie przestaje pracować i
zaczyna ona tracić prędkość, poruszając się w taki sposób, że jej różnica prędkości w
porównaniu do \(\displaystyle{ v_0}\) jest proporcjonalna do odległości od miejsca, w którym przerwał pracę silnik. Przyjmując, że stała proporcjonalności wynosi \(\displaystyle{ k}\) , obliczyć drogę, którą przebędzie
motorówka do momentu zatrzymania się. Wyznaczyć zależność położenia od czasu.

Próbowałem kombinowałem ale mózg mi wybuch nad myśleniem o co tu dokładnie chodzi.
Ostatnio zmieniony 4 gru 2017, o 03:23 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4207
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Re: motorówką która traci prędkość

Post autor: SlotaWoj »

Oznaczmy odległość od punktu zatrzymania silnika przez \(\displaystyle{ s}\) , a czas przez \(\displaystyle{ t}\) mamy:
  • \(\displaystyle{ \frac{v_0-\ddfrac{s}{t}}{s}=k,\ s(0)=0}\)
Trzeba rozwiązać, a następnie obliczyć: \(\displaystyle{ \tau:\ddfrac{s}{t}(\tau)=0}\) i \(\displaystyle{ s(\tau)}\) .
ODPOWIEDZ