Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań jest trójka liczb \(\displaystyle{ x,y,z\in \RR}\) tworząca ciąg geometryczny.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x + y + z = 3,5 \\
mx + y + z = 0 \\
x + y - \frac{3}{4}z = 0\end{cases}}\)
To wszystko w układzie równań, ale nie umiem tego zapisać w nawiasie (chyba w klamrze) SlotaWoj
Nawet nie wiem jak to zacząć.
Policzyłem zgadując, że \(\displaystyle{ x=2,\ y=1,\ z=0,5,\ q=\frac{1}{2}}\) , a \(\displaystyle{ m=-\frac{3}{4}}\) .
O co tu chodzi? Maturę mam za pół roku, a nie dostaję po paręnaście procent z matur rozszerzonych, 20-60 procent z podstaw.
W ogóle żałuję że do liceum poszedłem na jakieś gównomatematyki. Zachciało mi się być uczonym.
Wartość dla m
Wartość dla m
Ostatnio zmieniony 29 lis 2017, o 18:26 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Ukłąd równań to \begin{cases} ... \ end{cases} .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Ukłąd równań to \begin{cases} ... \ end{cases} .
-
SlotaWoj
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Wartość dla m
Albo się liczy, albo zgaduje.Fry pisze:Policzyłem zgadując ...
Trzecie równanie układu nie jest spełnione. Sprawdź, czy nie popełniłeś błędu przepisując temat zadania.
Wartość dla m
Tak jest napisane.SlotaWoj pisze:Albo się liczy, albo zgaduje.Fry pisze:Policzyłem zgadując ...
Trzecie równanie układu nie jest spełnione. Sprawdź, czy nie popełniłeś błędu przepisując temat zadania.
Też tak dziwnie mi się na to patrzyło, cos się nie zgadzało.
No dobra, zgadywałem, i zgadza się to co zgadłem z równaniami, tylko jak to zapisać?
Nie wiem co zrobić ze sobą. I z życiem ogółem.
- xxDorianxx
- Użytkownik

- Podziękował: 88 razy
Re: Wartość dla m
Ja wiem co masz zrobić ze sobą.Modlić się aby na sprawdzanie/egzaminie też się zgadło
Też tak uważam, a na serio?xxDorianxx pisze:Ja wiem co masz zrobić ze sobą.Modlić się aby na sprawdzanie/egzaminie też się zgadło
Jak rozwiązać to zadanie? Jak to zapisać?
-
Zahion
- Moderator

- Podziękował: 139 razy
Z trzeciego równania masz \(\displaystyle{ x + y = 3z/4}\), wstawiając tą wartość do pierwszego otrzymasz, że \(\displaystyle{ z = 2}\). Otrzymasz wartość sumy \(\displaystyle{ x + y}\), uzależnij \(\displaystyle{ y}\) od \(\displaystyle{ x}\) i wstaw do \(\displaystyle{ 2}\) równania. Znajdz wartości \(\displaystyle{ x, y}\) w zalezności od \(\displaystyle{ m}\) i zastanów się kiedy te wartości stworzą ciąg geometryczny.
- kropka+
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Źle zgadłeś i będą dwa rozwiązania. Ponieważ mamy dostać ciąg geometryczny to możemy napisać
\(\displaystyle{ \begin{cases} x + qx + q ^{2}x = 3,5 \\ mx + qx + q ^{2}x = 0 \\ x + qx - \frac{3}{4}q ^{2} x = 0\end{cases}}\)
Trzecie równanie zapisujemy jako iloczyn
\(\displaystyle{ x\left( 1+q-\frac{3}{4}q ^{2}\right)=0}\)
Wiadomo, że \(\displaystyle{ x \neq 0}\) (bo nie spełnia pierwszego równania) więc dostajemy
\(\displaystyle{ 1+q-\frac{3}{4}q ^{2}=0}\)
Rozwiązujesz to równanie kwadratowe i dostajesz dwa pierwiastki. Dla każdego z nich wyliczysz \(\displaystyle{ x}\) a potem \(\displaystyle{ m}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x + qx + q ^{2}x = 3,5 \\ mx + qx + q ^{2}x = 0 \\ x + qx - \frac{3}{4}q ^{2} x = 0\end{cases}}\)
Trzecie równanie zapisujemy jako iloczyn
\(\displaystyle{ x\left( 1+q-\frac{3}{4}q ^{2}\right)=0}\)
Wiadomo, że \(\displaystyle{ x \neq 0}\) (bo nie spełnia pierwszego równania) więc dostajemy
\(\displaystyle{ 1+q-\frac{3}{4}q ^{2}=0}\)
Rozwiązujesz to równanie kwadratowe i dostajesz dwa pierwiastki. Dla każdego z nich wyliczysz \(\displaystyle{ x}\) a potem \(\displaystyle{ m}\)