nie umiem sobie poradzić z tymi przykładami prosze o pomoc
Zapisz w postaci sumy:
a) 2(2√3-5√)
b) -√3(1+2√3)
c) (√5+1)�
d) (5√2-1)(5√2+1)
e) (2√2-1)�
f) (2√3+3)(3-2√3)
g) (2+√5)(1-√3)
h) 2√3(7√3-1)�
i)(5√2-1)�(2√2+1)
proszę o pomoc bo niestety jestem słaba z algebry a co dopiero z pierwiastkami
zadania z algebrą
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
zadania z algebrą
a)
\(\displaystyle{ =4\sqrt3-10\sqrt{?}}\)
[ Dodano: 24 Września 2007, 19:27 ]
b)
\(\displaystyle{ =-\sqrt3-2\cdot3=-\sqrt3-6}\)
[ Dodano: 24 Września 2007, 19:28 ]
c)
\(\displaystyle{ =5+2\sqrt5+1=2\sqrt5+6}\)
[ Dodano: 24 Września 2007, 19:30 ]
d)
\(\displaystyle{ =25\cdot 2-1=49}\)
e)
\(\displaystyle{ =4\cdot 2-4\sqrt2+1=9-4\sqrt2}\)
[ Dodano: 24 Września 2007, 19:36 ]
f)
\(\displaystyle{ =9-4\cdot 3=-3}\)
g)
\(\displaystyle{ =2-2\sqrt3+\sqrt5-\sqrt{15}}\)
h)
\(\displaystyle{ =2\sqrt3(49\cdot3-14\sqrt3+1)=2\sqrt3(148-14\sqrt3)=296\sqrt3-28\cdot 3=296\sqrt3-84}\)
[ Dodano: 24 Września 2007, 19:39 ]
i)
\(\displaystyle{ =(25\cdot 2-10\sqrt2+1)(2\sqrt2+1)=(51-10\sqrt2)(2\sqrt2+1)= \\ =102\sqrt2+51-20\cdot 2-10\sqrt2=92\sqrt2+11}\)
\(\displaystyle{ =4\sqrt3-10\sqrt{?}}\)
[ Dodano: 24 Września 2007, 19:27 ]
b)
\(\displaystyle{ =-\sqrt3-2\cdot3=-\sqrt3-6}\)
[ Dodano: 24 Września 2007, 19:28 ]
c)
\(\displaystyle{ =5+2\sqrt5+1=2\sqrt5+6}\)
[ Dodano: 24 Września 2007, 19:30 ]
d)
\(\displaystyle{ =25\cdot 2-1=49}\)
e)
\(\displaystyle{ =4\cdot 2-4\sqrt2+1=9-4\sqrt2}\)
[ Dodano: 24 Września 2007, 19:36 ]
f)
\(\displaystyle{ =9-4\cdot 3=-3}\)
g)
\(\displaystyle{ =2-2\sqrt3+\sqrt5-\sqrt{15}}\)
h)
\(\displaystyle{ =2\sqrt3(49\cdot3-14\sqrt3+1)=2\sqrt3(148-14\sqrt3)=296\sqrt3-28\cdot 3=296\sqrt3-84}\)
[ Dodano: 24 Września 2007, 19:39 ]
i)
\(\displaystyle{ =(25\cdot 2-10\sqrt2+1)(2\sqrt2+1)=(51-10\sqrt2)(2\sqrt2+1)= \\ =102\sqrt2+51-20\cdot 2-10\sqrt2=92\sqrt2+11}\)