"Wykaż, że jeśli suma wszystkich współczynników we wzorze funkcji \(\displaystyle{ f(x) = px^2 + qx + m}\) jest równa zeru, to funkcja ma co najmniej jedno miejsce zerowe."
Zapisałem 3 strony w zeszycie, ale do niczego konkretnego nie doszedłem. Mógłbym prosić o nakierowanie?
Próbowałem wykazać tą nierówność:
\(\displaystyle{ q^2 - 4pm \ge p+q+m}\),
ale nie wychodzi mi za nic.
Wykazać, że funkcja ma przynajmniej jedno miejsce zerowe.
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: Wykazać, że funkcja ma przynajmniej jedno miejsce zerowe
Czyli rozumiem że \(\displaystyle{ p+q+m=0}\) ?
Bo jeśli tak to
\(\displaystyle{ f(1)=p+q+m=0}\)
co kończy dowód.
Bo jeśli tak to
\(\displaystyle{ f(1)=p+q+m=0}\)
co kończy dowód.
-
Belf
- Użytkownik

- Posty: 479
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Wykazać, że funkcja ma przynajmniej jedno miejsce zerowe
No to szkoda było tyle papieru:
\(\displaystyle{ f(1)=0 \Leftrightarrow p+q+m=0}\)
\(\displaystyle{ f(1)=0 \Leftrightarrow p+q+m=0}\)
-
Belf
- Użytkownik

- Posty: 479
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Wykazać, że funkcja ma przynajmniej jedno miejsce zerowe
Można też wykazać to za pomocą wyróżnika, ale zajmuje to ze dwie linijki w zeszycie.
-
Rozbitek
- Użytkownik

- Posty: 484
- Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 8 razy
Re: Wykazać, że funkcja ma przynajmniej jedno miejsce zerowe
Ciekawość mnie zżera.Belf pisze:Można też wykazać to za pomocą wyróżnika, ale zajmuje to ze dwie linijki w zeszycie.
-
Belf
- Użytkownik

- Posty: 479
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Wykazać, że funkcja ma przynajmniej jedno miejsce zerowe
W takim razie zrobisz to sam:
1) policz wyróżnik
2) w miejsce: \(\displaystyle{ q}\) podstaw:\(\displaystyle{ q=-p-m}\)
3) otrzymane wyrażenie zwiń do kwadratu dwumianu
1) policz wyróżnik
2) w miejsce: \(\displaystyle{ q}\) podstaw:\(\displaystyle{ q=-p-m}\)
3) otrzymane wyrażenie zwiń do kwadratu dwumianu
-
Rozbitek
- Użytkownik

- Posty: 484
- Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 8 razy
Re: Wykazać, że funkcja ma przynajmniej jedno miejsce zerowe
\(\displaystyle{ q^2 - 4pm \\
q = -p -m}\)
\(\displaystyle{ (-p-m)^2 - 4pm = p^2 + 2pm + m^2 - 4pm = (p-m)^2 \ge 0}\)?
q = -p -m}\)
\(\displaystyle{ (-p-m)^2 - 4pm = p^2 + 2pm + m^2 - 4pm = (p-m)^2 \ge 0}\)?
Ostatnio zmieniony 28 lis 2017, o 13:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Belf
- Użytkownik

- Posty: 479
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Wykazać, że funkcja ma przynajmniej jedno miejsce zerowe
Perfect.Teraz komentarz: \(\displaystyle{ (p-m)^2 = \Delta \ge 0}\) , zatem : \(\displaystyle{ f(x)}\) ma co najmniej jedno miejsce zerowe.