[średnia] Obliczenie dziwnej sumy

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
pascal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 30 paź 2006, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 4 razy

[średnia] Obliczenie dziwnej sumy

Post autor: pascal »

mam takie zadanko...

Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych podzielnych przez 7 i mniejszych od 500. Jak wyznaczyć te liczby podzielne przez 7?
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

[średnia] Obliczenie dziwnej sumy

Post autor: soku11 »

Mam nadzieje, ze znasz ciag arytmetyczny:
\(\displaystyle{ a_1=7\ a_2=14\ a_3=21\ ...\ a_n=497\ \ r=7\\
a_n=7n\\
7n=497\\
n=71\\
a_{71}=497\\
S_{71}=\frac{a_1+a_{71}}{2}\cdot n=
\frac{7+497}{2}\cdot 71=17892}\)


POZDRO
pascal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 30 paź 2006, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 4 razy

[średnia] Obliczenie dziwnej sumy

Post autor: pascal »

Ups . Dzięki!
ODPOWIEDZ