Jaką długość ma druga wysokość tego równoległoboku?
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 15 cze 2007, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: oborniki
- Podziękował: 6 razy
Jaką długość ma druga wysokość tego równoległoboku?
pole równoległoboku wynosi 60 cm^2 , obwód- 56 cm, a jedna wysokość 4 cm. Jaką długość ma druga wysokość tego równoległoboku?
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2007, o 18:44 przez KasienkaNurek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Justka
- Gość Specjalny
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Jaką długość ma druga wysokość tego równoległoboku?
\(\displaystyle{ P=ah_1\\
h_1=4\\
P=60\\
60=a\cdot 4\\
a=15}\)
Mamy już jeden bok a tak naprawde to dwa (równoległobok ma dwie pary boków równych i równoległych:P)
Obwód liczymy w ten sposób
\(\displaystyle{ O=2a+2b\\
56=2\cdot 15+2b\\
56-30=2b\\
b=13}\)
Teraz liczymy pole w inny sposób wysorzystując drugi bok
\(\displaystyle{ P=bh_2\\
60=13\cdot h_2\\
h_2=4\frac{8}{13}}\)
h_1=4\\
P=60\\
60=a\cdot 4\\
a=15}\)
Mamy już jeden bok a tak naprawde to dwa (równoległobok ma dwie pary boków równych i równoległych:P)
Obwód liczymy w ten sposób
\(\displaystyle{ O=2a+2b\\
56=2\cdot 15+2b\\
56-30=2b\\
b=13}\)
Teraz liczymy pole w inny sposób wysorzystując drugi bok
\(\displaystyle{ P=bh_2\\
60=13\cdot h_2\\
h_2=4\frac{8}{13}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 15 cze 2007, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: oborniki
- Podziękował: 6 razy