Tworzenie funkcji na podstawie danych
-
tod33
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 24 lis 2017, o 01:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Tworzenie funkcji na podstawie danych
Witam mam pewien problem, ponieważ chciałbym odgadnąć funkcję na podstawie zebranych danych. Dane zebrałem z pewnej aplikacji i oto one:
1 = 0:00 - 3:10
2 = 3:11 - 5:17
3 = 5:18 - 7:36
4 = 7:37 - 10:06
5 = 10:07 - 12:43
6 = 12:44 - 15:28
7 = 15:29 - 18:19
8 = 18:20 - 21:16
9 = 21:17 - 24:18
10 = 24:19 - 27:25
11 = 27:26 - 30:37
12 = 30:37
Już tłumaczę jak to czytać. Wartości po prawej są to przedziały czasowe mm:ss(minuta, sekunda), które odpowiadają jakiejś liczbie. Błąd pomiarowy to 1sec.
Moje pytanie brzmi: Czy jest możliwość, z tych danych utworzyć jakiś wzór, by np. odgadnąć jaki przedział ma liczba 20(lub początek lub koniec przedziału)?
Jeśli potrzeba dodatkowych danych to proszę mówić i bardzo byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
PS Nie jestem pewien czy to ten dział, ponieważ nie wiem jaka z tego funkcja wyjdzie, więc dałem to tutaj
1 = 0:00 - 3:10
2 = 3:11 - 5:17
3 = 5:18 - 7:36
4 = 7:37 - 10:06
5 = 10:07 - 12:43
6 = 12:44 - 15:28
7 = 15:29 - 18:19
8 = 18:20 - 21:16
9 = 21:17 - 24:18
10 = 24:19 - 27:25
11 = 27:26 - 30:37
12 = 30:37
Już tłumaczę jak to czytać. Wartości po prawej są to przedziały czasowe mm:ss(minuta, sekunda), które odpowiadają jakiejś liczbie. Błąd pomiarowy to 1sec.
Moje pytanie brzmi: Czy jest możliwość, z tych danych utworzyć jakiś wzór, by np. odgadnąć jaki przedział ma liczba 20(lub początek lub koniec przedziału)?
Jeśli potrzeba dodatkowych danych to proszę mówić i bardzo byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
PS Nie jestem pewien czy to ten dział, ponieważ nie wiem jaka z tego funkcja wyjdzie, więc dałem to tutaj
Ostatnio zmieniony 24 lis 2017, o 15:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- lukas1929
- Użytkownik

- Posty: 45
- Rejestracja: 14 paź 2017, o 12:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Haugesund
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Tworzenie funkcji na podstawie danych
Jest możliwość, np. poprzez zastosowanie interpolacji bądź aproksymacji wielomianowej.Moje pytanie brzmi: Czy jest możliwość, z tych danych utworzyć jakiś wzór, by np. odgadnąć jaki przedział ma liczba 20(lub początek lub koniec przedziału)?
.
-
SlotaWoj
- Użytkownik

- Posty: 4207
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Tworzenie funkcji na podstawie danych
Jeżeli liczba takich par \(\displaystyle{ \left(no;timerange\right)}\) będzie zmienna, to regresja liniowa (przykładowe dane układają się prawie liniowo – współczynnik korelacji Pearsona = 0,998917). Oczywiście wówczas czasami będą błędy na granicy przedziałów.
Jeśli te przedziały będą przetwarzane komputerowo (np. W Excelu), to formuły wyszukiwania.
Jeśli te przedziały będą przetwarzane komputerowo (np. W Excelu), to formuły wyszukiwania.
-
tod33
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 24 lis 2017, o 01:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Tworzenie funkcji na podstawie danych
A czy byłby ktoś taki miły i napisał tutaj, jak będzie wyglądało takie równanie? Niestety matematyka nie jest moją najmocniejszą stroną
-
SlotaWoj
- Użytkownik

- Posty: 4207
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Tworzenie funkcji na podstawie danych
Mamy \(\displaystyle{ n}\) par danych \(\displaystyle{ (x_i;y_i)\ i=1...n}\) i chcemy dopasować do niej prostą o równaniu \(\displaystyle{ y=ax+b}\) .
Standardowo robi się to (minimalizacja sumy kwadratów odchyleń).
Wzory są takie:
równy:
\(\displaystyle{ R=\frac{n\cdot\sum\limits_{i=1}^n x_iy_i-\sum\limits_{i=1}^n x_i\cdot\sum\limits_{i=1}^n y_i}{\sqrt{\left(n\cdot\sum\limits_{i=1}^n x_i^2-\left(\sum\limits_{i=1}^n x_i\right)^2\right)\cdot\left(n\cdot\sum\limits_{i=1}^n y_i^2-\left(\sum\limits_{i=1}^n y_i\right)^2\right)}}.}\)
Powinien jak najbliższy \(\displaystyle{ -1}\) albo \(\displaystyle{ 1}\) (wartości te odpowiadają idealnej korelacja między danymi). Dla \(\displaystyle{ R=0}\) jest zupełny brak korelacji, a dla \(\displaystyle{ -0,5<R<0,5}\) — słaba korelacja.
W Excelu korelacji liniowej pomiędzy danymi można dokonać przy pomocy funkcji REGLINP. Oprócz współczynników \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) (wg nazewnictwa helpu Excela: \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ b}\)) zwraca ona jeszcze inne dodatkowe wyniki, m.in. kwadrat współczynnika korelacji Pearsona (w helpie Excela: \(\displaystyle{ r_2}\)).
Standardowo robi się to
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_najmniejszych_kwadrat%C3%B3wWzory są takie:
- \(\displaystyle{ \Delta=n\cdot\sum_{i=1}^n x_i^2-\left(\sum_{i=1}^n x_i\right)^2}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{n\cdot\sum\limits_{i=1}^n x_iy_i-\sum\limits_{i=1}^n x_i\cdot\sum\limits_{i=1}^n y_i}{\Delta}}\)
\(\displaystyle{ b=\frac{\sum\limits_{i=1}^n x_i^2\cdot\sum\limits_{i=1}^n y_i-\sum\limits_{i=1}^n x_i\cdot\sum\limits_{i=1}^n x_iy_i}{\Delta}}\)
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C5%82czynnik_korelacji_Pearsona\(\displaystyle{ R=\frac{n\cdot\sum\limits_{i=1}^n x_iy_i-\sum\limits_{i=1}^n x_i\cdot\sum\limits_{i=1}^n y_i}{\sqrt{\left(n\cdot\sum\limits_{i=1}^n x_i^2-\left(\sum\limits_{i=1}^n x_i\right)^2\right)\cdot\left(n\cdot\sum\limits_{i=1}^n y_i^2-\left(\sum\limits_{i=1}^n y_i\right)^2\right)}}.}\)
Powinien jak najbliższy \(\displaystyle{ -1}\) albo \(\displaystyle{ 1}\) (wartości te odpowiadają idealnej korelacja między danymi). Dla \(\displaystyle{ R=0}\) jest zupełny brak korelacji, a dla \(\displaystyle{ -0,5<R<0,5}\) — słaba korelacja.
W Excelu korelacji liniowej pomiędzy danymi można dokonać przy pomocy funkcji REGLINP. Oprócz współczynników \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) (wg nazewnictwa helpu Excela: \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ b}\)) zwraca ona jeszcze inne dodatkowe wyniki, m.in. kwadrat współczynnika korelacji Pearsona (w helpie Excela: \(\displaystyle{ r_2}\)).
Ostatnio zmieniony 25 lis 2017, o 08:38 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Podkreślenie i odstępy.
Powód: Podkreślenie i odstępy.
-
tod33
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 24 lis 2017, o 01:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Tworzenie funkcji na podstawie danych
Bardzo ci dziękuję za tłumaczenie Myślałem że to będzie jakaś krótka funkcja liniowa max logarytmiczna, a tu takie cośSlotaWoj pisze:Mamy \(\displaystyle{ n}\) par danych \(\displaystyle{ (x_i;y_i)\ i=1...n}\) i chcemy dopasować do niej prostą o równaniu \(\displaystyle{ y=ax+b}\) .
Standardowo robi się to(minimalizacja sumy kwadratów odchyleń).Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_najmniejszych_kwadrat%C3%B3w
Wzory są takie:
O jakości dopasowania prostej do danych świadczy
- \(\displaystyle{ \Delta=n\cdot\sum_{i=1}^n x_i^2-\left(\sum_{i=1}^n x_i\right)^2}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{n\cdot\sum\limits_{i=1}^n x_iy_i-\sum\limits_{i=1}^n x_i\cdot\sum\limits_{i=1}^n y_i}{\Delta}}\)
\(\displaystyle{ b=\frac{\sum\limits_{i=1}^n x_i^2\cdot\sum\limits_{i=1}^n y_i-\sum\limits_{i=1}^n x_i\cdot\sum\limits_{i=1}^n x_iy_i}{\Delta}}\)równy:Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C5%82czynnik_korelacji_Pearsona
\(\displaystyle{ R=\frac{n\cdot\sum\limits_{i=1}^n x_iy_i-\sum\limits_{i=1}^n x_i\cdot\sum\limits_{i=1}^n y_i}{\sqrt{\left(n\cdot\sum\limits_{i=1}^n x_i^2-\left(\sum\limits_{i=1}^n x_i\right)^2\right)\cdot\left(n\cdot\sum\limits_{i=1}^n y_i^2-\left(\sum\limits_{i=1}^n y_i\right)^2\right)}}.}\)
Powinien jak najbliższy \(\displaystyle{ -1}\) albo \(\displaystyle{ 1}\) (wartości te odpowiadają idealnej korelacja między danymi). Dla \(\displaystyle{ R=0}\) jest zupełny brak korelacji, a dla \(\displaystyle{ -0,5<R<0,5}\) — słaba korelacja.
W Excelu korelacji liniowej pomiędzy danymi można dokonać przy pomocy funkcji REGLINP. Oprócz współczynników \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) (wg nazewnictwa helpu Excela: \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ b}\)) zwraca ona jeszcze inne dodatkowe wyniki, m.in. kwadrat współczynnika korelacji Pearsona ( w helpie Excela: \(\displaystyle{ r_2}\)).
No nic, to nie na moją głowę, ale bardzo dzięki za poświęcony czas.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Tworzenie funkcji na podstawie danych
Chyba nie przeczytałeś do końca (a raczej od początku). Przecież dostałeś przepis na współczynniki funkcji liniowej.tod33 pisze:Bardzo ci dziękuję za tłumaczenie Myślałem że to będzie jakaś krótka funkcja liniowa max logarytmiczna, a tu takie cośSlotaWoj pisze:Mamy \(\displaystyle{ n}\) par danych \(\displaystyle{ (x_i;y_i)\ i=1...n}\) i chcemy dopasować do niej prostą o równaniu \(\displaystyle{ y=ax+b}\) .
No nic, to nie na moją głowę, ale bardzo dzięki za poświęcony czas.
-
pasman
- Użytkownik

- Posty: 176
- Rejestracja: 26 lut 2016, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 14 razy
Tworzenie funkcji na podstawie danych
Pomyśl że niektóre dowody matematyczne zajmują 400+ stron, tak więc te kilka linijektod33 pisze: Bardzo ci dziękuję za tłumaczenie Myślałem że to będzie jakaś krótka funkcja liniowa max logarytmiczna, a tu takie coś
No nic, to nie na moją głowę, ale bardzo dzięki za poświęcony czas.
To nie tragedia.
-
tod33
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 24 lis 2017, o 01:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Tworzenie funkcji na podstawie danych
@pasman, @a4karo
Rozumiem, dlatego mu dziękuję i będę musiał więcej czasu poświęcić na zrozumienie tych wzorów, a bardziej jak je zastosować i czy zwrócą mi dobre wyniki
Rozumiem, dlatego mu dziękuję i będę musiał więcej czasu poświęcić na zrozumienie tych wzorów, a bardziej jak je zastosować i czy zwrócą mi dobre wyniki
-
SlotaWoj
- Użytkownik

- Posty: 4207
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Re: Tworzenie funkcji na podstawie danych
Wyjaśnienie tych wzorów masz w artykule: (minimalizacja sumy kwadratów odchyleń):
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_najmniejszych_kwadrat%C3%B3w- \(\displaystyle{ \chi^2(a, b)=\sum_{i=1}^n\frac{(y_i-ax_i-b)^2}{\sigma_i^2}}\)
- \(\displaystyle{ \pfrac{\chi^2}{b}=0=-2\sum_{i=1}^n\frac{y_i-ax_i-b}{\sigma_i^2} \\
\pfrac{\chi^2}{a}=0=-2\sum_{i=1}^n\frac{x_i(y_i-ax_i-b)}{\sigma_i^2}}\)