Wykazać, że funkcja posiada funkcje odwrotna
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Wykazać, że funkcja posiada funkcje odwrotna
Jak rozumiem, \(\displaystyle{ f:\RR\to\RR}\).
Wystarczy pokazać, że \(\displaystyle{ f}\) jest bijekcją. Może w tym pomóc inne zapisanie wzoru, bez wartości bezwzględnej.
JK
Wystarczy pokazać, że \(\displaystyle{ f}\) jest bijekcją. Może w tym pomóc inne zapisanie wzoru, bez wartości bezwzględnej.
JK
-
PoweredDragon
- Użytkownik

- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Wykazać, że funkcja posiada funkcje odwrotna
\(\displaystyle{ f(x) =x \left| x\right| = x^2 sgn(x)}\)
Szukasz teraz takiej funkcji, że \(\displaystyle{ g(x^2 sgn(x)) = x}\)
Szukasz teraz takiej funkcji, że \(\displaystyle{ g(x^2 sgn(x)) = x}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Wykazać, że funkcja posiada funkcje odwrotna
No nie wiem, czy wprowadzenie funkcji signum ułatwia sprawę...
JK
JK
-
PoweredDragon
- Użytkownik

- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Wykazać, że funkcja posiada funkcje odwrotna
Funkcja signum jest w podręcznikach gimnazjalnych, ma prostą i jasną definicję. Przy skorzystaniu z \(\displaystyle{ x = sgn(x) \left| x\right|}\) zadaie jest zrobione od razu
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
-
gutok
- Użytkownik

- Posty: 99
- Rejestracja: 19 paź 2017, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gd
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: Wykazać, że funkcja posiada funkcje odwrotna
Z samym "odwróceniem" funkcji chyba sobie poradze, nie jestem pewny jak wykazać różnowartościowość i surjekcje
zrobiłem tak
zakładam, że \(\displaystyle{ f}\) nie jest 1-1 \(\displaystyle{ \Leftrightarrow \exists x_{1},x_{2} \in X \hspace{3} x_{1} \neq x_{2} \hspace{3} f(x_{1}) = f(x_{2})}\)
i opuszcałem wartość bezwzględna
1) \(\displaystyle{ x_{1} \ge 0}\) i \(\displaystyle{ x_{2} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x_{1}^2 = x_{2}^2}\)
\(\displaystyle{ (x_{1}-x_{2})(x_{1}+x_{2}) = 0}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=x_{2}}\) - sprzeczne z zał - \(\displaystyle{ f}\) jest 1-1
\(\displaystyle{ x_{1}=-x_{2}}\) dla \(\displaystyle{ x_{1} \ge 0}\) i \(\displaystyle{ \hspace{3}x_{2} \ge 0}\) tez sprzeczne
i zrobilem tak na wszystkie 4 przypadki, ale to chyba bez sensu bo sie wszystko powtarza, jakies rady?
zrobiłem tak
zakładam, że \(\displaystyle{ f}\) nie jest 1-1 \(\displaystyle{ \Leftrightarrow \exists x_{1},x_{2} \in X \hspace{3} x_{1} \neq x_{2} \hspace{3} f(x_{1}) = f(x_{2})}\)
i opuszcałem wartość bezwzględna
1) \(\displaystyle{ x_{1} \ge 0}\) i \(\displaystyle{ x_{2} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x_{1}^2 = x_{2}^2}\)
\(\displaystyle{ (x_{1}-x_{2})(x_{1}+x_{2}) = 0}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=x_{2}}\) - sprzeczne z zał - \(\displaystyle{ f}\) jest 1-1
\(\displaystyle{ x_{1}=-x_{2}}\) dla \(\displaystyle{ x_{1} \ge 0}\) i \(\displaystyle{ \hspace{3}x_{2} \ge 0}\) tez sprzeczne
i zrobilem tak na wszystkie 4 przypadki, ale to chyba bez sensu bo sie wszystko powtarza, jakies rady?
Ostatnio zmieniony 23 lis 2017, o 18:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Wykazać, że funkcja posiada funkcje odwrotna
Lepiej nie używać samych znaczków, jak nie umie się tego zrobić poprawnie. Gdybyś napisał to samo zdaniem w języku polskim, byłoby OK, a tak nie jest.gutok pisze:zakładam, że \(\displaystyle{ f}\) nie jest 1-1 \(\displaystyle{ \Leftrightarrow \exists x_{1},x_{2} \in X \hspace{3} x_{1} \neq x_{2} \hspace{3} f(x_{1}) = f(x_{2})}\)
Dlaczego bez sensu? Można tak robić, choć akurat robisz to dość nieefektywnie. Dużo prościej byłoby zauważyć, że skoro \(\displaystyle{ x_{1}^2 = x_{2}^2,}\) to \(\displaystyle{ |x_{1}| = |x_{2}|}\) i rozpatrzyć trzy przypadki: 1. \(\displaystyle{ x_1,x_2\ge 0}\), 2. \(\displaystyle{ x_1,x_2< 0}\), 3. \(\displaystyle{ x_1\ge 0,x_2<0}\). Dodatkowo nie warto robić tego dowodu nie wprost, lepiej wprost, z definicji:gutok pisze:i opuszcałem wartość bezwzględna
1) \(\displaystyle{ x_{1} \ge 0}\) i \(\displaystyle{ x_{2} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x_{1}^2 = x_{2}^2}\)
\(\displaystyle{ (x_{1}-x_{2})(x_{1}+x_{2}) = 0}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=x_{2}}\) - sprzeczne z zał - \(\displaystyle{ f}\) jest 1-1
\(\displaystyle{ x_{1}=-x_{2}}\) dla \(\displaystyle{ x_{1} \ge 0}\) i \(\displaystyle{ \hspace{3}x_{2} \ge 0}\) tez sprzeczne
i zrobilem tak na wszystkie 4 przypadki, ale to chyba bez sensu bo sie wszystko powtarza, jakies rady?
\(\displaystyle{ (\forall x_1,x_2)(f(x_1)=f(x_2) \Rightarrow x_1=x_2),}\)
masz wtedy mniej pisania.
JK
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22471
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3855 razy
Re: Wykazać, że funkcja posiada funkcje odwrotna
A mogę mieć sugestię, żeby rozpatrzyć te funkcję osobno na \(\displaystyle{ [0,infty)}\) i na \(\displaystyle{ (-\infty,0)}\) i wyciągnąć dość prosty wniosek?
Ostatnio zmieniony 23 lis 2017, o 19:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
-
gutok
- Użytkownik

- Posty: 99
- Rejestracja: 19 paź 2017, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gd
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: Wykazać, że funkcja posiada funkcje odwrotna
Tak chyba będzie szybciej
rozpatruje przedział \(\displaystyle{ [0;infty)}\)
\(\displaystyle{ f(x_1)-f(x_2) = x_1^2 - x_2^2 = (x_1-x_2)(x_1+x_2) = 0 \Leftrightarrow x_1=x_2 \vee x_1=-x_2}\)
obie możliwości są wykluczone przez zalożenie \(\displaystyle{ x_1 \neq x_2}\) oraz przez przedział na którym działam
zatem \(\displaystyle{ f(x_1) - f(x_2) \neq 0 \Rightarrow f(x_1) \neq f(x_2)}\)
I analogicznie dla przedziału \(\displaystyle{ (-\infty;0)}\)
Może tak być?
rozpatruje przedział \(\displaystyle{ [0;infty)}\)
\(\displaystyle{ f(x_1)-f(x_2) = x_1^2 - x_2^2 = (x_1-x_2)(x_1+x_2) = 0 \Leftrightarrow x_1=x_2 \vee x_1=-x_2}\)
obie możliwości są wykluczone przez zalożenie \(\displaystyle{ x_1 \neq x_2}\) oraz przez przedział na którym działam
zatem \(\displaystyle{ f(x_1) - f(x_2) \neq 0 \Rightarrow f(x_1) \neq f(x_2)}\)
I analogicznie dla przedziału \(\displaystyle{ (-\infty;0)}\)
Może tak być?
Co było w tamtym zapisie niepoprawnie?Lepiej nie używać samych znaczków, jak nie umie się tego zrobić poprawnie. Gdybyś napisał to samo zdaniem w języku polskim, byłoby OK, a tak nie jest.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Wykazać, że funkcja posiada funkcje odwrotna
To za mało. Pokazałeś tylko, że na każdym z tych przedziałów funkcja jest różnowartościowa. Zauważ, że dokładnie to samo można pokazać o funkcji \(\displaystyle{ f(x)=x^2}\).gutok pisze:Może tak być?
Zapisgutok pisze:Co było w tamtym zapisie niepoprawnie?
\(\displaystyle{ \exists x_{1},x_{2} \in X \hspace{3} x_{1} \neq x_{2} \hspace{3} f(x_{1}) = f(x_{2})}\)
ma zupełnie niepoprawną składnię. Poprawnie jest tak:
\(\displaystyle{ \exists x_{1},x_{2} \in X \red (\black x_{1} \neq x_{2} \red\land\black f(x_{1}) = f(x_{2})\red )\black.}\)
Ale dużo lepiej jest napisać "istnieją \(\displaystyle{ x_{1},x_{2}\in X}\) takie, że \(\displaystyle{ x_{1} \neq x_{2}}\) i \(\displaystyle{ f(x_{1}) = f(x_{2})}\)".
JK
-
gutok
- Użytkownik

- Posty: 99
- Rejestracja: 19 paź 2017, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gd
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: Wykazać, że funkcja posiada funkcje odwrotna
Jak więc pokazać, że cała funkcja jest różnowartościowa gdy jest różnowartosciowa na dwóch przedziałach? Gdybym napisał, że zbiór wartości pierwszej "połówki" jest różny od zbioru wartosci drugiej to byłoby poprawnie?
oraz jak tutaj wykazać różnowartościowość?
oraz jak tutaj wykazać różnowartościowość?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Wykazać, że funkcja posiada funkcje odwrotna
Wystarczy zauważyć, że \(\displaystyle{ x\ge 0}\), to \(\displaystyle{ f(x)\ge 0}\), a jeśli \(\displaystyle{ x< 0}\), to \(\displaystyle{ f(x)< 0}\).
Tak naprawdę w ten sam sposób możemy pokazać, że funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest ściśle rosnąca, co jest silniejszą własnością od różnowartościowości.
JK
Tak naprawdę w ten sam sposób możemy pokazać, że funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest ściśle rosnąca, co jest silniejszą własnością od różnowartościowości.
JK