Stado owiec

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
merocbad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 24 wrz 2007, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 14 razy

Stado owiec

Post autor: merocbad »

Gazda Stach do swojego stada liczącego 28 owiec i 2 barany dokupił nowe stado w którym było 15% branów. Po polączeniu stad było 10% baranów. Jak liczne stado dokupił Stach? Ile baranów ma teraz w stadzie?

Może ktoś to rozwiązać meczę sie i męczę nie potrafię ułożyć równania


Temat poprawiłam.
ariadna
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2007, o 17:24 przez merocbad, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Stado owiec

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ \frac{2+0,15x}{30+x}=\frac{1}{10}}\)
tj x=20
merocbad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 24 wrz 2007, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 14 razy

Stado owiec

Post autor: merocbad »

Dzieki bardzo... , ale możesz dokładniej rozpisać??
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Stado owiec

Post autor: mol_ksiazkowy »

hm, no w drugim stadzie było x zwierzat wiec liczba w liczniku ułamka tj 2+0,15 x wyraza laczna ilosc baranow,
merocbad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 24 wrz 2007, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 14 razy

Stado owiec

Post autor: merocbad »

a moge wiedziec co to ta 110?? i jak x wyszedł 20??
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Stado owiec

Post autor: mol_ksiazkowy »

merocbad napisał
moge wiedziec co to ta 110??
to 10 procent zapisane ułamkiem
merocbad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 24 wrz 2007, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 14 razy

Stado owiec

Post autor: merocbad »

Emmm jestem bardziej humanistyczny niż ścisły...nie rozumiem jak to rozwiazałeś

[ Dodano: 24 Września 2007, 17:39 ]
Nie rozumiem jak wyliczyłeś X
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Stado owiec

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ 30+x=10(2+0,15x)}\)
ODPOWIEDZ