znajdywanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lukaszek1234567890
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lis 2017, o 20:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 3 razy

znajdywanie prostej

Post autor: lukaszek1234567890 »

Muszę znaleźć przedstawienie parametryczne prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ p=(1,1,2)}\) prostopadłej do wektora \(\displaystyle{ u=[-1,3,4]}\) i przecinającą prostą \(\displaystyle{ x_{1}=2t+1
;x_{2}=-t-4;
x_{3}=3t;t\in\mathbb{R}}\)

z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: znajdywanie prostej

Post autor: kerajs »

Szukana prosta leży w płaszczyźnie:
\(\displaystyle{ -1(x-1)+3(y-1)+4(z-2)=0}\)
Zajdź punkt (Q) przebicia tej płaszczyzny przez podaną prostą. Mając dwa punkty (P,Q) napisz równanie szukanej prostej która przez nie przechodzi.
ODPOWIEDZ