Granica z logarytmem naturalnym
-
KubaaIV
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 21 lis 2017, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Granica z logarytmem naturalnym
Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym: \(\displaystyle{ a_n=n(\ln (2n+3)-\ln (2n-1)).}\)
Nie wiem nawet z której strony to ugryźć. Pomoże ktoś krok po kroku?
Nie wiem nawet z której strony to ugryźć. Pomoże ktoś krok po kroku?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2017, o 20:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- lukas1929
- Użytkownik

- Posty: 45
- Rejestracja: 14 paź 2017, o 12:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Haugesund
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Granica z logarytmem naturalnym
To jest bardzo proste tylko trzeba skorzystać ze wzoru na różnice logarytmów i logarytm z potęgi.KubaaIV pisze:Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym: \(\displaystyle{ a_n=n(ln (2n+3)-ln (2n-1)).}\)
Nie wiem nawet z której strony to ugryźć. Pomoże ktoś krok po kroku?
Wzór czwarty i piąty:
page.php?p=kompendium-funkcje-wykladnicze-i-logarytmiczne
Ostatnio zmieniony 21 lis 2017, o 20:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Mamy własne Kompendium, nie ma potrzeby linkować na zewnątrz.
Powód: Mamy własne Kompendium, nie ma potrzeby linkować na zewnątrz.
-
KubaaIV
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 21 lis 2017, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Granica z logarytmem naturalnym
to wychodzi mi \(\displaystyle{ \lim \left( \ln \left( \frac{2n+3}{2n-1} \right) ^{n} \right)}\) i mam teraz \(\displaystyle{ n}\) wyłączyć przed nawias i skrócić? Granica wyjdzie \(\displaystyle{ 1 ^{ \infty }}\)?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2017, o 20:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- lukas1929
- Użytkownik

- Posty: 45
- Rejestracja: 14 paź 2017, o 12:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Haugesund
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Granica z logarytmem naturalnym
Co niby skrócić ?KubaaIV pisze:to wychodzi mi \(\displaystyle{ \lim \left( \ln \left( \frac{2n+3}{2n-1} \right) ^{n} \right)}\) i mam teraz \(\displaystyle{ n}\) wyłączyć przed nawias i skrócić? Granica wyjdzie \(\displaystyle{ 1 ^{ \infty }}\)?
Przekształć to tak:
\(\displaystyle{ \left( \frac{2n+3}{2n-1} \right) ^{n} = \left( 1 + \frac{4}{2n-1} \right) ^{n} = \left( 1 + \frac{4}{2n-1} \right) ^{n-1/2} \cdot \left( 1 + \frac{4}{2n-1} \right) ^{1/2} = \left( { \left( 1 + \frac{1}{ \left( 2n-1 \right) /4} \right) ^{ \left( 2n-1 \right) /4}} \right) ^2 \cdot \sqrt{ 1 + \frac{4}{2n-1}}}\)
.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2017, o 20:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Belf
- Użytkownik

- Posty: 479
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Granica z logarytmem naturalnym
Poprzednie przekształcenie jest błędne , a poza tym do czego tu potrzebna jest armata ?
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }\ln \left( 1+ \frac{4}{2n-1} \right)^{ \frac{(2n-1)\cdot n}{2n-1}}\)
\(\displaystyle{ = \lim_{n \to \infty }\ln (e^4)^{1/2} = \lim_{ n\to \infty }\ln e^{2}=2}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }\ln \left( 1+ \frac{4}{2n-1} \right)^{ \frac{(2n-1)\cdot n}{2n-1}}\)
\(\displaystyle{ = \lim_{n \to \infty }\ln (e^4)^{1/2} = \lim_{ n\to \infty }\ln e^{2}=2}\)
-
KubaaIV
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 21 lis 2017, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Granica z logarytmem naturalnym
skąd wziąłeś \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \ln (e ^{4} ) ^{ \frac{1}{2} }}\) ? bo nie rozumiem;/
-
KubaaIV
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 21 lis 2017, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Granica z logarytmem naturalnym
tak, z tego, że \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \left( 1+ \frac{a}{n} \right)^n =e ^{a}}\), ale tam jest \(\displaystyle{ \frac{(2n-1) \cdot n}{2n-1}}\). Jakbyś mógł to jakoś rozpisać ;p
-
Belf
- Użytkownik

- Posty: 479
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Granica z logarytmem naturalnym
Skoro "sztucznie" wprowadziłem wykładnik: \(\displaystyle{ 2n - 1}\) , aby skorzystać z granicy: \(\displaystyle{ e}\),
to teraz istniejący wykładnik \(\displaystyle{ n}\) , muszę podzielić przez to samo. Z kolei wykładnik:
\(\displaystyle{ \frac{n}{2n - 1}}\) zmierza do:\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
to teraz istniejący wykładnik \(\displaystyle{ n}\) , muszę podzielić przez to samo. Z kolei wykładnik:
\(\displaystyle{ \frac{n}{2n - 1}}\) zmierza do:\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
- lukas1929
- Użytkownik

- Posty: 45
- Rejestracja: 14 paź 2017, o 12:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Haugesund
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Re: Granica z logarytmem naturalnym
Co jest niby błędne ? Jest poprawne i w dodatku prowadzi do tego samego wyniku.Belf pisze:Poprzednie przekształcenie jest błędne , a poza tym do czego tu potrzebna jest armata ?
.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Granica z logarytmem naturalnym
Ta armata to do twierdzenia Lagrange'a? Zawsze lubię, jak coś można zrobić ot tak, po prostu...Belf pisze: a poza tym do czego tu potrzebna jest armata ?
\(\displaystyle{ x(\ln(2x+3)-\ln(2x-1))=x\frac{2x+3-(2x-1)}{\xi}=\frac{4x}{\xi}}\)
gdzie \(\displaystyle{ 2x-1<\xi<2x+3}\)
Zatem
\(\displaystyle{ 2\leftarrow \frac{4x}{2x+3}<x(\ln(2x+3)-\ln(2x-1))<\frac{4x}{2x-1}\rightarrow 2}\)
Poza tym jest uniwersalne: zadziała tu:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}(\sqrt[3]{n+4}-\sqrt[3]{n-1})}\)
jak i tu
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\pi/4}\frac{\cos x-\sin x}{2x-\pi}}\)