Jak zapisać poniższe formuły korzystając z \(\displaystyle{ =, \le , +, \cdot}\), kwantyfikatorów i spójników logicznych?
Brak stałych jest dosyć dużym utrudnieniem.
Formuły dotyczą liczb naturalnych.
1. Nie istnieje największa liczba pierwsza.
2. Każda liczba nieparzysta większa od \(\displaystyle{ 3}\) jest sumą dwóch liczb pierwszych.
3. Liczby \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) mają takie same dzielniki pierwsze.
Rachunek kwantyfikatorów, jak zapisać takie formuły?
-
implicationelim
- Użytkownik

- Posty: 3
- Rejestracja: 21 lis 2017, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Rachunek kwantyfikatorów, jak zapisać takie formuły?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2017, o 16:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- lukas1929
- Użytkownik

- Posty: 45
- Rejestracja: 14 paź 2017, o 12:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Haugesund
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Rachunek kwantyfikatorów, jak zapisać takie formuły?
Dla czytelności, na początku zapiszę formułę \(\displaystyle{ p(x)}\), która jest prawdziwa wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ x}\) jest liczbą pierwszą:implicationelim pisze:Jak zapisać poniższe formuły korzystając z =, <= , +, *, kwantyfikatorów i spójników logicznych? (...)
1. Nie istnieje największa liczba pierwsza.
\(\displaystyle{ \forall y,z (x = y \cdot z \Rightarrow (y = 1 \vee y = x))}\)
Teraz zdanie: nie istnieje największa liczba pierwsza to:
\(\displaystyle{ \forall x \exists t ( p(x) \Rightarrow ( p(t) \wedge x < t))}\)
(dla każdej liczby pierwszej istnieje liczba pierwsza większa od niej)
To się robi tak samo, trzeba tylko wiedzieć jak zapisać, że liczba jest nieparzysta:2. Każda liczba nieparzysta większa od 3 jest sumą dwóch liczb pierwszych.
x jest nieparzysta wtw. \(\displaystyle{ \sim \exists t (x = 2 \cdot t)}\)
.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Rachunek kwantyfikatorów, jak zapisać takie formuły?
Niedobrze, użyłeś symbolu stałej \(\displaystyle{ 1}\), który jest niedopuszczalny.lukas1929 pisze:Dla czytelności, na początku zapiszę formułę \(\displaystyle{ p(x)}\), która jest prawdziwa wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ x}\) jest liczbą pierwszą:
\(\displaystyle{ \forall y,z (x = y \cdot z \Rightarrow (y = 1 \vee y = x))}\)
Pomijając niezbyt elegancką (choć poprawną) składnię, nieco lepiej jest formalizować zdanielukas1929 pisze:Teraz zdanie: nie istnieje największa liczba pierwsza to:
\(\displaystyle{ \forall x \exists t ( p(x) \Rightarrow ( p(t) \wedge x < t))}\)
(dla każdej liczby pierwszej istnieje liczba pierwsza większa od niej)
"Dla każdej liczby naturalnej istnieje liczba pierwsza większa od niej."
W tym przypadku merytorycznie nie ma różnicy, ale w innych sytuacjach z podobnym poleceniem druga wersja jest bezpieczniejsza.
I znów niedozwolona stała.lukas1929 pisze:x jest nieparzysta wtw. \(\displaystyle{ \sim \exists t (x = 2 \cdot t)}\).
JK
- lukas1929
- Użytkownik

- Posty: 45
- Rejestracja: 14 paź 2017, o 12:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Haugesund
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Rachunek kwantyfikatorów, jak zapisać takie formuły?
Faktycznie, nie zauważyłem, że w zadaniu nie dopuszczają użycia stałej.
Tą stałą również można zdefiniować:
\(\displaystyle{ jeden(x) = (\forall q (x \cdot q = q))}\)
i wtedy całe wyrażenie przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ \forall y,z,k ((x = y \cdot z \wedge jeden(k) )\Rightarrow (y = k \vee y = x))}\)
natomiast w funkcji dla liczby nieparzystej dwa można uzyskać z jeden ponieważ symbol \(\displaystyle{ +}\) jest dopuszczalny.
.
Tą stałą również można zdefiniować:
\(\displaystyle{ jeden(x) = (\forall q (x \cdot q = q))}\)
i wtedy całe wyrażenie przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ \forall y,z,k ((x = y \cdot z \wedge jeden(k) )\Rightarrow (y = k \vee y = x))}\)
natomiast w funkcji dla liczby nieparzystej dwa można uzyskać z jeden ponieważ symbol \(\displaystyle{ +}\) jest dopuszczalny.
.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Rachunek kwantyfikatorów, jak zapisać takie formuły?
Prościej byłobylukas1929 pisze:\(\displaystyle{ \forall y,z,k ((x = y \cdot z \wedge jeden(k) )\Rightarrow (y = k \vee y = x)}\)
\(\displaystyle{ \forall y,z (x = y \cdot z\Rightarrow jeden(y) \vee y = x)}\)
JK