Prosze o pomoc w rozwiazaniu takiej calki: \(\displaystyle{ \int e^{sinx}dx}\).
Z gory dziekuje Xasha.
Calka nieoznaczona
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Calka nieoznaczona
Jedyny pomysł jaki mi przychodzi na myśl to rozwinięcie \(\displaystyle{ \sin x}\) w szereg...
Ta całka to zadanie czy otrzymałeś ją w jakiś sposób i utknąłeś? Bo jest nieelementarna.
Ta całka to zadanie czy otrzymałeś ją w jakiś sposób i utknąłeś? Bo jest nieelementarna.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 8 gru 2006, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: A co ci dotego ?
- Podziękował: 1 raz
Calka nieoznaczona
Ta całke dostalem od kumpla.
Do tej pory probowalem podstawiac \(\displaystyle{ t=e^{sinx}}\) oraz \(\displaystyle{ t=sinx}\) ale nie odnioslo to jakiegos wymiernego skutku.
Zaraz sprobuje rozpisac tego sinusa w szereg i zobacze co wyjdzie.
Do tej pory probowalem podstawiac \(\displaystyle{ t=e^{sinx}}\) oraz \(\displaystyle{ t=sinx}\) ale nie odnioslo to jakiegos wymiernego skutku.
Zaraz sprobuje rozpisac tego sinusa w szereg i zobacze co wyjdzie.