Uzasadnić, że ciąg nie ma granicy

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Kalkulatorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 3 cze 2014, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy

Uzasadnić, że ciąg nie ma granicy

Post autor: Kalkulatorek »

Witam.

Zastanawiam się, czy, chcąc pokazać, że ciąg nie ma granicy, wystarczy pokazać, że zawiera dwa podciągi zbieżne do innych granic. Przykładowo, rozważmy taki ciąg
\(\displaystyle{ a_n = (-1)^{n+1}}\)
Biorąc podciąg liczb parzystych i nieparzystych, okazuje się, że są one zbieżne do innej granicy. Czy jest to wystarczający argument, aby wnieść o rozbieżności tego ciągu, czy trzeba jeszcze ten fakt udowodnić?
szw1710

Re: Uzasadnić, że ciąg nie ma granicy

Post autor: szw1710 »

Tak, to dobry dowód. Na tej samej obserwacji można oprzeć prostsze rozumowanie. Niech \(\displaystyle{ \varepsilon=\frac{1}{2}}\). Przypuśćmy, że \(\displaystyle{ (-1)^n\to a}\). Oczywiście \(\displaystyle{ a\in\RR}\), gdyż ciąg jest ograniczony. Dlatego dla dostatecznie dużych \(\displaystyle{ n}\) mamy \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}<(-1)^n-a<\frac{1}{2}.}\) Dla \(\displaystyle{ n}\) parzystych mamy \(\displaystyle{ -\frac{3}{2}<a<-\frac{1}{2}}\), a dla \(\displaystyle{ n}\) nieparzystych mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}<a<\frac{3}{2}}\). Obie nierówności przeczą sobie, więc \(\displaystyle{ a}\) nie istnieje.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4123
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1412 razy

Re: Uzasadnić, że ciąg nie ma granicy

Post autor: Janusz Tracz »

Jeśli \(\displaystyle{ a_n}\) miał by granicę to \(\displaystyle{ \left| a_n-a_{n-1}\right| \rightarrow 0}\) co jest niemożliwe ponieważ \(\displaystyle{ \left| (-1)^{n+1}-(-1)^n\right|=2}\)
Rozbitek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 8 razy

Re: Uzasadnić, że ciąg nie ma granicy

Post autor: Rozbitek »

Dowolny nieskończony podciąg ciągu zbieżnego jest zbieżny do tej samej granicy.

Więc tak, jeżeli znajdziesz dwa podciągi jakiegoś ciągu zbieżne do różnych granic, to nie może być on zbieżny.
ODPOWIEDZ