Współrzędne środka odcinka
-
- Użytkownik
- Posty: 273
- Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1 raz
Współrzędne środka odcinka
Mam w układzie współrzędnych odcinek \(\displaystyle{ AB}\), mam obliczyć jego środek. Mam współrzędne punktu \(\displaystyle{ A}\) i punktu \(\displaystyle{ B}\). Jak obliczyć inaczej środek tego wektora niż ze wzoru \(\displaystyle{ (x_{s}, y_{s}) =\frac{x_{1}+x_{2}}{2}, \frac{y_{1}+y_{2}}{2}}\), ale prostym sposobem? No bo jeśli to jest środek odcinka, którego długość można policzyć, to obliczenie tego środka nie jest chyba trudne, a jednak nie umiem się domyślić jak to obliczyć.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Współrzędne środka odcinka
Jmoriarty pisze:Jak obliczyć inaczej środek tego wektora niż ze wzoru \(\displaystyle{ (x_{s}, y_{s}) =\frac{x_{1}+x_{2}}{2}, \frac{y_{1}+y_{2}}{2}}\), ale prostym sposobem?
A to nie jest prosty sposób?!
JK