\(\displaystyle{ \lim_{ x\to - \infty } \frac{2 \arccot x}{ \pi +2 \arctan x}}\)
skrocilo mi sie i wyszlo \(\displaystyle{ 1}\), a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \infty}\) prosze o pomoc
granice funkcji obliczyc
-
kaissa0012
- Użytkownik

- Posty: 15
- Rejestracja: 18 lis 2017, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 3 razy
granice funkcji obliczyc
Ostatnio zmieniony 19 lis 2017, o 22:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
kaissa0012
- Użytkownik

- Posty: 15
- Rejestracja: 18 lis 2017, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 3 razy
granice funkcji obliczyc
podstawiam do wzorow i wychodzi
\(\displaystyle{ \frac{2( \pi -\arccot (-x)) }{2( \frac{\pi}{2}-\arctan (-x) }= \frac{\pi-0}{ \frac{\pi}{2}-\frac{\pi}{2} }= \frac{\pi}{0}= \infty}\)
dobra blad rachunkowy byl teraz chyba spoko
\(\displaystyle{ \frac{2( \pi -\arccot (-x)) }{2( \frac{\pi}{2}-\arctan (-x) }= \frac{\pi-0}{ \frac{\pi}{2}-\frac{\pi}{2} }= \frac{\pi}{0}= \infty}\)
dobra blad rachunkowy byl teraz chyba spoko
Ostatnio zmieniony 19 lis 2017, o 19:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
granice funkcji obliczyc
Jeszcze trzeba troche ostrożnośći, bo wyrażenie \(\displaystyle{ \left[\frac{\pi}{0}\right]}\) nie jest równe \(\displaystyle{ \infty}\). wszystko zależy od znaku zera w mianowniku
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
granice funkcji obliczyc
Pomijając już fakt, że zapis
JK
da się znieść tylko w bardzo dużym cudzysłowie...kaissa0012 pisze:\(\displaystyle{ \frac{2( \pi -\arccot (-x)) }{2( \frac{\pi}{2}-\arctan (-x) }= \frac{\pi-0}{ \frac{\pi}{2}-\frac{\pi}{2} }= \frac{\pi}{0}= \infty}\)
JK
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
granice funkcji obliczyc
Podstawienia:
\(\displaystyle{ \pi +2\arctg(x) = t}\) (1)
\(\displaystyle{ t \rightarrow 0^{+},}\) gdy \(\displaystyle{ x \rightarrow -\infty.}\)
Z (1)
\(\displaystyle{ \arctg(x) = \frac{t- \pi}{2}.}\)
\(\displaystyle{ \arcctg(x) = \frac{\pi}{2} - \arctg(x) = \frac{\pi}{2} - \frac{2}{t-\pi}= \frac{\pi (t -\pi)-4}{2(t-\pi)}.}\)
\(\displaystyle{ 2\arcctg(x) = \frac{\pi (t -\pi)-4}{(t-\pi)}.}\)
\(\displaystyle{ \lim_{t \to 0^{+}} \frac{\pi(t-\pi)- 4 }{(t^2-\pi\cdot t)} =\infty.}\)
\(\displaystyle{ \pi +2\arctg(x) = t}\) (1)
\(\displaystyle{ t \rightarrow 0^{+},}\) gdy \(\displaystyle{ x \rightarrow -\infty.}\)
Z (1)
\(\displaystyle{ \arctg(x) = \frac{t- \pi}{2}.}\)
\(\displaystyle{ \arcctg(x) = \frac{\pi}{2} - \arctg(x) = \frac{\pi}{2} - \frac{2}{t-\pi}= \frac{\pi (t -\pi)-4}{2(t-\pi)}.}\)
\(\displaystyle{ 2\arcctg(x) = \frac{\pi (t -\pi)-4}{(t-\pi)}.}\)
\(\displaystyle{ \lim_{t \to 0^{+}} \frac{\pi(t-\pi)- 4 }{(t^2-\pi\cdot t)} =\infty.}\)