Witam jako początkujący chciałbym was prosić o rozwiązanie takich zadań:
1.Oblicz objętość i pole całkowite ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego wszystkie krawędzie mają 6cm, a jego wysokość 4cm.
2.Oblicz objętość o pole całkowite ostrosłupa o podstawie prostokąta, którego boki mają 8 i 6 cm, a wysokość ostrosłupa 4cm.
3.Oblicz objętość i pole całkowite czworościanu foremnego o krawędzi 4cm.
Byłbym wdzięczny za zrobienie tych zadań, bo jestem zielony z matmy
Z góry dzięki i czekam na odp.
3 zadania z brył
- Justka
- Gość Specjalny
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
3 zadania z brył
Ad.1
a=6
Objętość
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}a^2H\\
V=\frac{1}{3}\cdot 6^2\cdot 4}\)
Pole powierzchni całkowitej
Czyli pole podstawy + pola 4 ścian bocznych
\(\displaystyle{ Pc=a^2+4\cdot \frac{1}{2}ah}\)
Mamy "a" ale nie mamy wysokości a więc musimy policzyć (z pitagorasa)
\(\displaystyle{ h=\sqrt{6^2-(\frac{1}{2}\cdot 6)^2}=3\sqrt{3}}\)
I podstawisz do wzoru na\(\displaystyle{ Pc}\)
a=6
Objętość
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}a^2H\\
V=\frac{1}{3}\cdot 6^2\cdot 4}\)
Pole powierzchni całkowitej
Czyli pole podstawy + pola 4 ścian bocznych
\(\displaystyle{ Pc=a^2+4\cdot \frac{1}{2}ah}\)
Mamy "a" ale nie mamy wysokości a więc musimy policzyć (z pitagorasa)
\(\displaystyle{ h=\sqrt{6^2-(\frac{1}{2}\cdot 6)^2}=3\sqrt{3}}\)
I podstawisz do wzoru na\(\displaystyle{ Pc}\)