Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadania:
Znalezc objetosc zbioru \(\displaystyle{ A= \left\lbrace (x,y,z)\in \mathbb{R}^3 : x^2 + y^2 \leqslant e^{-|z|} (1+|z|) \right\rbrace}\)
Zapoznaj się dokładniej z viewtopic.php?t=28951
luka52
Objetosc zbioru
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Objetosc zbioru
Wykresem jest "butelka z nieskończoną szyjką"
Warto więc przejść na współrzędne walcowe i liczyć tylko w dodatniej części układku współrzędnych, a otrzymany wynik pomnożyć razy 8.
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x=r\cos\psi \\
y=r\sin\psi \\
z=h
\end{cases} \\
\psi \left(0,\frac{\pi}{2}\right), \ r \left(0,(1+h)e^{-h}\right), \ h (0, +\infty), \ |J|=r}\)
Dostajemy całkę:
\(\displaystyle{ \iiint_A dx dy dz = \int\limits_0^{\frac{\pi}{2}} d \psi \int\limits_0^{+\infty} dh \int\limits_0^{(1+h)e^{-h}} r dr = \frac{\pi}{2} \int\limits_0^{+\infty} \left(\frac{1}{2}\left((1+h)e^{-h}\right)^2 \right) dh = \\ = \frac{\pi}{4} \int\limits_0^{+\infty} \left((1+h)^2e^{-2h}\right) dh = \frac{\pi}{4} \left[-\frac{1}{4}e^{-2h}(2h^2+6h+5) \right]_0^{+\infty} = \frac{5\pi}{16}}\)
Zatem szukana objętość obszaru wynosi \(\displaystyle{ 2,5\pi}\).
Warto więc przejść na współrzędne walcowe i liczyć tylko w dodatniej części układku współrzędnych, a otrzymany wynik pomnożyć razy 8.
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x=r\cos\psi \\
y=r\sin\psi \\
z=h
\end{cases} \\
\psi \left(0,\frac{\pi}{2}\right), \ r \left(0,(1+h)e^{-h}\right), \ h (0, +\infty), \ |J|=r}\)
Dostajemy całkę:
\(\displaystyle{ \iiint_A dx dy dz = \int\limits_0^{\frac{\pi}{2}} d \psi \int\limits_0^{+\infty} dh \int\limits_0^{(1+h)e^{-h}} r dr = \frac{\pi}{2} \int\limits_0^{+\infty} \left(\frac{1}{2}\left((1+h)e^{-h}\right)^2 \right) dh = \\ = \frac{\pi}{4} \int\limits_0^{+\infty} \left((1+h)^2e^{-2h}\right) dh = \frac{\pi}{4} \left[-\frac{1}{4}e^{-2h}(2h^2+6h+5) \right]_0^{+\infty} = \frac{5\pi}{16}}\)
Zatem szukana objętość obszaru wynosi \(\displaystyle{ 2,5\pi}\).