Logarytm z wartościa bezwzgledna
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 14 mar 2017, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko
- Podziękował: 4 razy
Logarytm z wartościa bezwzgledna
Mam taki przykład: \(\displaystyle{ \log_{|x-1|}{27} =3 .}\)
Jak rozpisać założenie do tego przykładu?
wiem ze \(\displaystyle{ a>0, b>0}\) i \(\displaystyle{ a\ne 0}\) tylko przy wartości bezwzględnej mam to rozpisać na dwa \(\displaystyle{ -x+1>0}\) i \(\displaystyle{ x+1>0}\). Bo rozpisując tak to wychodziło ze rozwiązanie nie należy do dziedziny a powinno
Jak rozpisać założenie do tego przykładu?
wiem ze \(\displaystyle{ a>0, b>0}\) i \(\displaystyle{ a\ne 0}\) tylko przy wartości bezwzględnej mam to rozpisać na dwa \(\displaystyle{ -x+1>0}\) i \(\displaystyle{ x+1>0}\). Bo rozpisując tak to wychodziło ze rozwiązanie nie należy do dziedziny a powinno
Ostatnio zmieniony 17 lis 2017, o 19:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 27296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4594 razy
Re: Logarytm z wartościa bezwzgledna
Założenia dotyczą w tym wypadku tylko podstawy i nie są takie, jak napisałeś.
Pierwsze założenie to \(\displaystyle{ |x-1|>0}\), ale ponieważ zawsze mamy \(\displaystyle{ |x-1|\ge 0}\), więc zostaje tylko \(\displaystyle{ |x-1|\ne 0}\). Drugie założenie to \(\displaystyle{ |x-1|\ne 1}\).
JK
Pierwsze założenie to \(\displaystyle{ |x-1|>0}\), ale ponieważ zawsze mamy \(\displaystyle{ |x-1|\ge 0}\), więc zostaje tylko \(\displaystyle{ |x-1|\ne 0}\). Drugie założenie to \(\displaystyle{ |x-1|\ne 1}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 14 mar 2017, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko
- Podziękował: 4 razy
Re: Logarytm z wartościa bezwzgledna
Nie rozumiem tylko skad nagle zrobiłes z\(\displaystyle{ |x-1|\ge 0}\) to \(\displaystyle{ |x-1|\ne 0}\)
-
- Administrator
- Posty: 27296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4594 razy
Re: Logarytm z wartościa bezwzgledna
Ponieważ zawsze zachodzi nierówność \(\displaystyle{ |x-1|\ge 0}\), więc warunek \(\displaystyle{ |x-1|>0}\) jest spełniony dokładnie wtedy, gdy \(\displaystyle{ |x-1|\ne 0}\).
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 14 mar 2017, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko
- Podziękował: 4 razy
Re: Logarytm z wartościa bezwzgledna
aa ok , teraz wystarczy tylko obliczyć bezwzgledna wartość rozpisując na + i - i wyłączyć te kilka punktów z dziedziny ?
-
- Administrator
- Posty: 27296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4594 razy
Re: Logarytm z wartościa bezwzgledna
Tak, wystarczy rozwiązać te dwa równania i ich rozwiązania wyłączyć z dziedziny.
JK
JK