Wyznaczanie wzoru funkcji kwadratowej
-
- Użytkownik
- Posty: 271
- Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 79 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznaczanie wzoru funkcji kwadratowej
Mam wyznaczyć wzór funkcji kwadratowej, do wykresu której należą punkty \(\displaystyle{ (-1,-4)}\) i \(\displaystyle{ (0,-4)}\). Jak to zrobić? Mam to udowodnić obliczeniami
Ostatnio zmieniony 17 lis 2017, o 11:08 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LateXa.
Powód: Brak LateXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Wyznaczanie wzoru funkcji kwadratowej
Potrzebne są trzy parametry, a z tych danych wyliczymy tylko dwa.
Przyjmiemy zatem, że: \(\displaystyle{ a = 1}\) i wówczas nasz trójmian będzie miał postać:
\(\displaystyle{ f(x) = x^2 + bx + c}\)
Teraz podstawiaj współrzędne podanych punktów i z otrzymanego układu równań wyznacz: \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\).
Przyjmiemy zatem, że: \(\displaystyle{ a = 1}\) i wówczas nasz trójmian będzie miał postać:
\(\displaystyle{ f(x) = x^2 + bx + c}\)
Teraz podstawiaj współrzędne podanych punktów i z otrzymanego układu równań wyznacz: \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\).
Ostatnio zmieniony 17 lis 2017, o 12:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Wyznaczanie wzoru funkcji kwadratowej
Tak, to będzie dla \(\displaystyle{ a =1}\) ( bo istnieje nieskończenie wiele paraboli, do których należą te dwa punkty).
Czy aby na pewno dobrze przepisałeś/aś treść zadania ?
Czy aby na pewno dobrze przepisałeś/aś treść zadania ?