Koszyk walutowy

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
justa157
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 lis 2017, o 20:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Koszyk walutowy

Post autor: justa157 »

Hej,

nie wiedziałam gdzie wrzucić poniższe zadania. Poprawcie mnie jeśli wybrałam zły temat. Bardzo proszę o pomoc przy rozwiązaniu poniższych zadań.

W zadaniach nowy koszyk SDRa
Waluta Udział w koszyku
EUR 0,4230
JPY 12,1000
GBP 0,1110
USD 0,6600

Zad 1. Ile dolarów kanadyjskich trzeba zapłacić za l SDR, jeżeli kursy walutowe są następujące: NLG/USD = 0,3823; CAD/USD = 0,7808; GBP/USD = 1,5905; USD/PLN =2,9957; JPY/USD =0,0101; USD/EUR = 0,7726.

Zad 2. Ile SDR trzeba zapłacić za koronę szwedzką , jeżeli kursy walut kształtowały się następująco: SEK/USD = 0,1216; CAD/USD = 0,7808; GBP/USD = 1,5905; USD/EUR = 0,7726; 100 JPY/USD = 1,0008; USD/PLN = 2,9913?

Zad 3. Kursy walut kształtują się następująco: EUR/USD = 1,2612; GBP/USD = 1,5905; USD/JPY = 97,36; PLN/HUF = 72,30; USD/PLN = 2,9913. Oblicz wartość l SDR w HUF.
ODPOWIEDZ