Działania na potęgach
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 23 wrz 2007, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazury
Działania na potęgach
Witam!
\(\displaystyle{ \frac{5\cdot{4^{7}}-6\cdot{16^{3}}}{2^{13}}}\)
Niby łatwe, ale nie mam punktu odniesienia do tego typu zadań
Zapis poprawiłam.
ariadna
\(\displaystyle{ \frac{5\cdot{4^{7}}-6\cdot{16^{3}}}{2^{13}}}\)
Niby łatwe, ale nie mam punktu odniesienia do tego typu zadań
Zapis poprawiłam.
ariadna
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2007, o 22:54 przez Equalizeral, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Działania na potęgach
Hmm, zapis jest niejednoznaczny, ale chyba o to Ci chodziło:
\(\displaystyle{ \frac{5*4^{7}-6*16^{3}}{2^{13}}=\frac{5*2^{14}-3*2*2^{12}}{2^{13}}=\frac{(10-3)2^{13}}{2^{13}}=7}\)
\(\displaystyle{ \frac{5*4^{7}-6*16^{3}}{2^{13}}=\frac{5*2^{14}-3*2*2^{12}}{2^{13}}=\frac{(10-3)2^{13}}{2^{13}}=7}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 23 wrz 2007, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazury
Działania na potęgach
Tak, o to mi chodziło
Dziękuje : )
Przy okazji, jakiego programu używasz do pisania znaków matematycznych?
Dziękuje : )
Przy okazji, jakiego programu używasz do pisania znaków matematycznych?
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2007, o 22:41 przez Equalizeral, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 23 wrz 2007, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazury
Działania na potęgach
Jeżeli możesz, wytlumacz mi jak Ci tam wyszło to wyłączenie przed nawias, bo czytam czytam i dojść nie mogę.
EDIT
Głupi ja...właśnie pojąłem
Dzięki jeszcze raz : )
EDIT
Głupi ja...właśnie pojąłem
Dzięki jeszcze raz : )
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2007, o 22:44 przez Equalizeral, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy