Ostrosłup z pionowo rzutującym wycięciem
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 15 lis 2017, o 20:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Ostrosłup z pionowo rzutującym wycięciem
Proszę o pomoc, najlepiej szkic, już dwa zrobiłam i oba złe... chodzi o zaliczenie :<
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=2yws ... gyVP2j9TIU
wiem, że jest coś podobnego na forum, i czytałam to, ale nie rozumiem... i nie rozjaśnia mi to nic a nic sytuacji, także proszę o pomoc : )
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=2yws ... gyVP2j9TIU
wiem, że jest coś podobnego na forum, i czytałam to, ale nie rozumiem... i nie rozjaśnia mi to nic a nic sytuacji, także proszę o pomoc : )
-
- Użytkownik
- Posty: 6748
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 1093 razy
Re: Ostrosłup z pionowo rzutującym wycięciem
To proszę pokazać je tu. Poszukamy wspólnie błędów.
Szkic o który Koleżanka prosi to odrobienie zadanego zadania domowego.
Szkic o który Koleżanka prosi to odrobienie zadanego zadania domowego.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2017, o 23:14 przez kruszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 15 lis 2017, o 20:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Ostrosłup z pionowo rzutującym wycięciem
Ostatnio zmieniony 15 lis 2017, o 23:02 przez palusia1210, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Re: Ostrosłup z pionowo rzutującym wycięciem
Ten temat zapewne Ci pomoże.
Przeanalizuj go dokładnie, w szczególności zamieszczone w nim rysunki. Moje są bez opisów, ale są na tyle czytelne, że można się bez nich obyć i zrozumieć, „o co chłodzi”.
Przeanalizuj go dokładnie, w szczególności zamieszczone w nim rysunki. Moje są bez opisów, ale są na tyle czytelne, że można się bez nich obyć i zrozumieć, „o co chłodzi”.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 15 lis 2017, o 20:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Ostrosłup z pionowo rzutującym wycięciem
wstawiłam swoje rozwiązanie, odpowiedz wyżej, le podobno jest złe
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 15 lis 2017, o 20:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Ostrosłup z pionowo rzutującym wycięciem
Jeśli są dwa punkty np 8' = 9' to jeśli rzutujemy w dół to który będzie gdzie, bo tu chyba chodzi o głębokość lub wysokość, tak?-- 16 lis 2017, o 00:12 --ja wgl nie potrafię zauważyć zależności między tymi zadaniami : (
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Ostrosłup z pionowo rzutującym wycięciem
We wszystkich jest pionowo rzutujące wycięcie w ostrosłupie.palusia1210 pisze:ja wgl nie potrafię zauważyć zależności między tymi zadaniami : (
- Rysunek nie jest wykonany wystarczająco dokładnie.
Po to rysujemy osie \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ yz}\), aby tylko od nich przy pomocy liniału i trójkąta odnosić linie równoległe.
Nie przestrzeganie tej zasady powoduje kumulowanie się błędów i w przypadku „wrednego” położenia punktów może powodować poważne błędy.
Błąd równoległości \(\displaystyle{ 2,5\text{ mm}}\) na długości \(\displaystyle{ 120\text{ mm}}\) jest niedopuszczalny. - Skoro na rzucie bocznym punkty \(\displaystyle{ 9\,10}\) i \(\displaystyle{ 11}\) są na rożnych wysokościach, to na rzucie pionowym powinno być tak samo. W temacie zadania było, że „sufit” tego wycięcia jest nieco pochyły, więc na rzucie pionowym należało to zachować.
- Na rzucie bocznym nie usunięte wycięciem części krawędzi \(\displaystyle{ WA}\) i \(\displaystyle{ WD}\) są widoczne: linia ciągła.
- Rzut boczny przedstawia widok ostrosłupa od lewej strony (na „lewych” rzutach); łamana \(\displaystyle{ 2'''4'''6'''9'''11'''}\) (krawędź wycięcia na tylnej ścianie ostrosłupa) w całości jest widoczna i powinna być zaznaczona linią ciągłą, a nie przerywaną.
Podobnie jest na przedniej krawędzi wycięcia, tylko tam są jeszcze inne, poważniejsze błędy: gdzie jest widoczna krawędź \(\displaystyle{ 3'''7'''}\) ? i skąd punkt \(\displaystyle{ 1'''}\) znalazł się na krawędzi \(\displaystyle{ W'''D'''}\) ? - W sumie niewiele brakuje, aby było dobrze.
Widzę, że Palusia1210 ostro pracuje.
Ja już mam gotowy rysunek (bez opisów, bo te w Corelu są dość pracochłonne). Opublikuję, jak Palusia pokaże swój.
Tylko, żeby na fotografii nie było tych cieni, bo one zmniejszają czytelność. Trzeba oświetlić kartkę skośnie z boku, a nie z nad głowy.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2017, o 21:04 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6748
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 1093 razy
Re: Ostrosłup z pionowo rzutującym wycięciem
Tu cały myk polega na tym, że trzeba znaleźć punkty przebicia ścian ostrosłupa dwiema krawędziemi prostopadłościanu o podstawie trójkątnej.
Jednej, górnej i drugiej dolnej prawej.
Obie konstrukcje poszukiwawcze opierają się na wyznaczeniu krawędzi wspólnej płaszczyzny pomocniczej w której leżą wierzchołek ostrosłupa i te punkty , a te wyznaczymy kreśląc ich ślady w rzucie na rzutnię pionową, bo tam są dane ich rzuty poziome, a następnie korzystając z przynależności elementów pozostałe krawędzie a na nich (na przecięiu śladów i odnoszących z rzutów pionowych na poziome) ich rzuty poziome.
Mając teraz rzuty poziome i pionowe punktów będących końcami boków (odcinków) wieloboku można krok po kroku wyznaczyć ich trzecie rzuty.
Jednej, górnej i drugiej dolnej prawej.
Obie konstrukcje poszukiwawcze opierają się na wyznaczeniu krawędzi wspólnej płaszczyzny pomocniczej w której leżą wierzchołek ostrosłupa i te punkty , a te wyznaczymy kreśląc ich ślady w rzucie na rzutnię pionową, bo tam są dane ich rzuty poziome, a następnie korzystając z przynależności elementów pozostałe krawędzie a na nich (na przecięiu śladów i odnoszących z rzutów pionowych na poziome) ich rzuty poziome.
Mając teraz rzuty poziome i pionowe punktów będących końcami boków (odcinków) wieloboku można krok po kroku wyznaczyć ich trzecie rzuty.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 15 lis 2017, o 20:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Ostrosłup z pionowo rzutującym wycięciem
https://zapodaj.net/9349343e923c8.jpg.html udalo mi się zrobić coś takiego, nie wiem czy wszystko dobrze poprzenosiłam. Nie wiem co z tą 4 i na pewno coś w tym trzecim rzucie na gorze jest nie tak bo jednak została ta 4 ale nie mam pojęcia jak to połączyć : )
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Re: Ostrosłup z pionowo rzutującym wycięciem
W swoim poprzednim poście wstawiłem link pod miniaturę.
Punkt 9''' źle. Punkt \(\displaystyle{ 10'''}\) za nisko. Krawędzie \(\displaystyle{ 2'3'}\) oraz skrajne części krawędzi \(\displaystyle{ 6'''7'''}\) mają być zaznaczone jako widoczne. Krawędzie \(\displaystyle{ 8'9',\ 2'''3''',\ 8'''9'''}\) oraz pozostała część krawędzi \(\displaystyle{ 6'''7'''}\) mają być zaznaczone jako niewidoczne.
Zaliczyłaś.
Edit: Zmodyfikowałem link do rysunku (poprawiłem na nim jedną linię).
Punkt 9''' źle. Punkt \(\displaystyle{ 10'''}\) za nisko. Krawędzie \(\displaystyle{ 2'3'}\) oraz skrajne części krawędzi \(\displaystyle{ 6'''7'''}\) mają być zaznaczone jako widoczne. Krawędzie \(\displaystyle{ 8'9',\ 2'''3''',\ 8'''9'''}\) oraz pozostała część krawędzi \(\displaystyle{ 6'''7'''}\) mają być zaznaczone jako niewidoczne.
Zaliczyłaś.
Edit: Zmodyfikowałem link do rysunku (poprawiłem na nim jedną linię).
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 15 lis 2017, o 20:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Ostrosłup z pionowo rzutującym wycięciem
Dziękuję bardzo za wytłumaczenie, za chęci i za profesjonalne podejście do tematu, aż miło teraz się patrzy na ten rysunek : ) ! resztę już poprawiłam