Cztery studnie
-
- Użytkownik
- Posty: 2624
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 761 razy
Cztery studnie
Cztery studnie znajdują się w wierzchołkach kwadratu o bokach długości \(\displaystyle{ 1000}\)m. Należy zbudować chodnik łączący te cztery studnie, mając do dyspozycji tylko materiał na \(\displaystyle{ 2735}\)m. chodnika.
Fajne zadanie i pewnie nie jest trudne, ale jakoś nie widzę rozwiązania. Wiadomo, że punkt centralny odpada, bo przekracza to długość chodnika, a zatem nie będzie żadnego punktu centralnego i będzie to jakaś krzywa. Próbowałem sparamtryzować tą krzywą i napisać warunek na długość jednak bezskutecznie. Jakaś wskazówka?
Fajne zadanie i pewnie nie jest trudne, ale jakoś nie widzę rozwiązania. Wiadomo, że punkt centralny odpada, bo przekracza to długość chodnika, a zatem nie będzie żadnego punktu centralnego i będzie to jakaś krzywa. Próbowałem sparamtryzować tą krzywą i napisać warunek na długość jednak bezskutecznie. Jakaś wskazówka?
-
- Użytkownik
- Posty: 19221
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3247 razy
Re: Cztery studnie
Szukaj drogi postaci
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture} \draw (0,0)--(1,0)--(1,1)--(0,1)--cycle; \draw[red] (0,1)--(.2,.5)--(0,0); \draw[red] (1,0)--(.8,.5)--(1,1); \draw[red] (.2,.5)--(.8,.5); \end{tikzpicture}}\)
MInimalna ma długość \(\displaystyle{ 1+\sqrt3}\)
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture} \draw (0,0)--(1,0)--(1,1)--(0,1)--cycle; \draw[red] (0,1)--(.2,.5)--(0,0); \draw[red] (1,0)--(.8,.5)--(1,1); \draw[red] (.2,.5)--(.8,.5); \end{tikzpicture}}\)
MInimalna ma długość \(\displaystyle{ 1+\sqrt3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2624
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 761 razy
Re: Cztery studnie
Ale jak wyliczyć punkty styku? Ubrałem to w układ współrzędnych i narysowałem przekątne kwadratu. Punkt styku to będzie punkt fermata trójkata, którego wierzchołkami są środek kwadratu i dwie studnie. Ale w funkcji odległości wyjdą pierwiastki i pochodne z nich to też pierwiastki... liczenie tego strasznie ciężkie. Ktoś pokaże jak to przerachować?
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 462
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 19221
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3247 razy
Re: Cztery studnie
Co prawda pierwiastki wychodzą, ale jak na nie umiejętnie spojrzysz, to nawet nic nie trzeba liczyć oprócz jednej pochodnej.-- 16 lis 2017, o 06:04 --A jak sprytnie pomyślisz, to i pierwiastków nie trzeba
-
- Użytkownik
- Posty: 2624
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 761 razy
Re: Cztery studnie
No pochodna po \(\displaystyle{ x}\)-ie wychodzi:
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}f }{ \mbox{d}x }= \frac{x}{ \sqrt{x^2+y^2} }+\frac{x}{ \sqrt{x^2+(y-1000)^2} }+\frac{x-500}{ \sqrt{(x-500)^2+(y-500)^2} }=0}\)
No i co? Jak to ugryźć dalej? Jakby co to przyjąłem układ współrzędnych o środku w lewym dolnym wierzchołku kwadratu.
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}f }{ \mbox{d}x }= \frac{x}{ \sqrt{x^2+y^2} }+\frac{x}{ \sqrt{x^2+(y-1000)^2} }+\frac{x-500}{ \sqrt{(x-500)^2+(y-500)^2} }=0}\)
No i co? Jak to ugryźć dalej? Jakby co to przyjąłem układ współrzędnych o środku w lewym dolnym wierzchołku kwadratu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1556
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 411 razy
Re: Cztery studnie
Weź może to przesuń tak, by środek kwadratu był w środku układu współrzędnych. Wtedy potrzebowałbyś zminimalizować \(\displaystyle{ d=2\left(x+2\sqrt{\left(\frac{1}{2}\right)^2+\left(\frac{1}{2}-x\right)^2}\right)}\)
W ogóle to zadanie jest luzackie, bo masz tylko sprawdzić, czy Ci materiału wystarczy, więc możesz sobie porobić różne własne założenia np. co do kształtu drogi.
PS Aha, ja to tam wyżej sprowadziłam do kwadratu jednostkowego, trzeba wynik później przeskalować.
W ogóle to zadanie jest luzackie, bo masz tylko sprawdzić, czy Ci materiału wystarczy, więc możesz sobie porobić różne własne założenia np. co do kształtu drogi.
PS Aha, ja to tam wyżej sprowadziłam do kwadratu jednostkowego, trzeba wynik później przeskalować.