Prawdopodobieństwo zdania kolokwium
Prawdopodobieństwo zdania kolokwium
Witam drodzy forumowicze, mam jutro kolokwium z anatomii i zastanawiało mnie, jakie jest prawdopodobieństwo, że je zdam bez nauki - jedynie strzelając.
Pytań jest 50, każde w formie jednokrotnego wyboru abcd. Do zaliczenia potrzebne jest 60%.
Gdybym umiał, obliczyłbym sam, lecz niestety nie jestem umysłem matematycznym
Pytań jest 50, każde w formie jednokrotnego wyboru abcd. Do zaliczenia potrzebne jest 60%.
Gdybym umiał, obliczyłbym sam, lecz niestety nie jestem umysłem matematycznym
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 7895
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 243 razy
- Pomógł: 3093 razy
Re: Prawdopodobieństwo zdania kolokwium
\(\displaystyle{ P= \sum_{i=0}^{14} {50 \choose 36+i} \left( \frac{1}{4} \right) ^{36+i} \left( \frac{3}{4} \right) ^{14-i}}\)
Edit:
Tak, tak, wiem, siara straszna. Powinno być:
\(\displaystyle{ P= \sum_{i=0}^{20} {50 \choose 30+i} \left( \frac{1}{4} \right) ^{30+i} \left( \frac{3}{4} \right) ^{20-i}}\)
Edit:
Tak, tak, wiem, siara straszna. Powinno być:
\(\displaystyle{ P= \sum_{i=0}^{20} {50 \choose 30+i} \left( \frac{1}{4} \right) ^{30+i} \left( \frac{3}{4} \right) ^{20-i}}\)
Ostatnio zmieniony 14 lis 2017, o 23:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15207
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Re: Prawdopodobieństwo zdania kolokwium
Napij się kawy i na[ciach] przez całą noc (a tak naprawdę to niekoniecznie jest to opcja dla każdego, bo ja tak kiedyś zrobiłem i wylądowałem w szpitalu).
kerajs, ale \(\displaystyle{ 36}\) to nie jest \(\displaystyle{ 60\%}\) z \(\displaystyle{ 50}\), wpisz tam \(\displaystyle{ 30}\) miast \(\displaystyle{ 36}\) i będzie OK.
kerajs, ale \(\displaystyle{ 36}\) to nie jest \(\displaystyle{ 60\%}\) z \(\displaystyle{ 50}\), wpisz tam \(\displaystyle{ 30}\) miast \(\displaystyle{ 36}\) i będzie OK.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2017, o 23:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: Prawdopodobieństwo zdania kolokwium
kerajs, 60% z 50 to 30 przeciez
cakeven, po co Ci to? Lepiej sie wyspij(wartosc oczekiwana dobrej liczby odpowiedzi jest niestety rowna 12,5)
cakeven, po co Ci to? Lepiej sie wyspij(wartosc oczekiwana dobrej liczby odpowiedzi jest niestety rowna 12,5)
Re: Prawdopodobieństwo zdania kolokwium
Premislav taki mam zamiar, tylko z czystej ciekawości chciałem wiedzieć