Wyznacz punkty nieciągłości podanych funkcji i określ ich ro
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 5 gru 2013, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
Wyznacz punkty nieciągłości podanych funkcji i określ ich ro
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} 1 - \cos \frac{1}{x} &\mbox{ dla } x \neq 0 \\ 0 &\mbox{ dla }x=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to0^- } 1 - \cos \frac{1}{x} = 1 - \infty}\)??
czyli brak granic
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} \frac{1}{\ln (x^2) - \ln (x^2+1)} &\mbox{ dla }x \neq 0 \\ 0 &\mbox{ dla }x = 0 \end{cases}}\)
wszędzie wyszły \(\displaystyle{ 0}\)....
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to0^- } 1 - \cos \frac{1}{x} = 1 - \infty}\)??
czyli brak granic
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} \frac{1}{\ln (x^2) - \ln (x^2+1)} &\mbox{ dla }x \neq 0 \\ 0 &\mbox{ dla }x = 0 \end{cases}}\)
wszędzie wyszły \(\displaystyle{ 0}\)....
Ostatnio zmieniony 14 lis 2017, o 22:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 7895
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 243 razy
- Pomógł: 3093 razy
Wyznacz punkty nieciągłości podanych funkcji i określ ich ro
skoro \(\displaystyle{ \cos (cokolwiek) \in \left\langle -1,1\right\rangle}\) to źle liczysz tę granicę. Inną sprawą jest że ona nie istnieje. (dlaczego?)entomonolog pisze:\(\displaystyle{ f(x)}\)
\(\displaystyle{ 1 - cos \frac{1}{x}}\) dla \(\displaystyle{ x \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 0}\) dla \(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to0^- }}\) \(\displaystyle{ 1 - cos \frac{1}{x}}\) = \(\displaystyle{ 1 - \infty}\)??
czyli \(\displaystyle{ brak granic}\)
Skoro \(\displaystyle{ \lim_{ x\to0^- }f(x)=f(0)=\lim_{ x\to0^+ }f(x)}\) to f(x) jest ciągła w zerze.entomonolog pisze:\(\displaystyle{ f(x)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ln(x^2) - ln(x^2+1}}\) dla \(\displaystyle{ x \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 0}\) dla \(\displaystyle{ x = 0}\)
wszędzie wyszły 0....
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 5 gru 2013, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
Wyznacz punkty nieciągłości podanych funkcji i określ ich ro
nie istnieje bo \(\displaystyle{ \cos x}\) leci w nieskończoność
Ostatnio zmieniony 14 lis 2017, o 22:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Administrator
- Posty: 27296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4594 razy
Wyznacz punkty nieciągłości podanych funkcji i określ ich ro
entomonolog pisze:nie istnieje bo \(\displaystyle{ \cos x}\) leci w nieskończoność
Co to znaczy "leci w nieskończoność"?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 19203
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3247 razy
Re: Wyznacz punkty nieciągłości podanych funkcji i określ ic
Uwielbiam takie posty: dwie różne funkcje oznaczone tą samą literą, nie wiadomo która odpowiedź której części dotyczy.
Zasada: jeden post jedno zadanie powinna zostać wpisana do regulaminu
Zasada: jeden post jedno zadanie powinna zostać wpisana do regulaminu