Witam,
potrzebuję pomocy w zadaniu: Dana jest płaszczyzna alfa(m,M), m ll x oraz punkt L. Narysuj rzuty punktu P, który jest punktem symetrycznym do punktu L względem płaszczyzny alfa.
Punkt L jest na rysunku w linku: http://wstaw.org/w/4HOK/ (rysunek na górze)
Proszę również o w miarę jasne wytłumaczenie oraz zaznaczenie która długość skąd się bierze (jeśli trzeba mierzyć odległość )
rzuty monge'a, wykorzystanie rzutni bocznej
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Re: rzuty monge'a, wykorzystanie rzutni bocznej
A ostrzejszej fotografii nie mogłaś zrobić?
Skoro płaszczyzna \(\displaystyle{ \alpha}\) przechodzi przez prostą \(\displaystyle{ m\parallel x}\), to jest prostopadła do rzutni \(\displaystyle{ \pi_3}\) i jej rzutem bocznym jest prosta \(\displaystyle{ \alpha'''}\) – nie trzeba robić żadnego „kładu” (jeśli nie wiesz co to takiego, to dowiesz się na którychś z następnych zajęć).
Poprowadzona przez punkt \(\displaystyle{ L}\) prosta \(\displaystyle{ s\perp\alpha}\) przebija tę płaszczyznę w punkcie \(\displaystyle{ S}\). Długość zawartego na rzucie \(\displaystyle{ s'''}\) odcinka \(\displaystyle{ \overline{L'''S'''}}\) trzeba cyrklem odmierzyć na prostej \(\displaystyle{ s'''}\), po drugiej stronie płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\) niż punkt \(\displaystyle{ L'''}\), aby otrzymać punkt \(\displaystyle{ P'''}\).
Skoro płaszczyzna \(\displaystyle{ \alpha}\) przechodzi przez prostą \(\displaystyle{ m\parallel x}\), to jest prostopadła do rzutni \(\displaystyle{ \pi_3}\) i jej rzutem bocznym jest prosta \(\displaystyle{ \alpha'''}\) – nie trzeba robić żadnego „kładu” (jeśli nie wiesz co to takiego, to dowiesz się na którychś z następnych zajęć).
Poprowadzona przez punkt \(\displaystyle{ L}\) prosta \(\displaystyle{ s\perp\alpha}\) przebija tę płaszczyznę w punkcie \(\displaystyle{ S}\). Długość zawartego na rzucie \(\displaystyle{ s'''}\) odcinka \(\displaystyle{ \overline{L'''S'''}}\) trzeba cyrklem odmierzyć na prostej \(\displaystyle{ s'''}\), po drugiej stronie płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\) niż punkt \(\displaystyle{ L'''}\), aby otrzymać punkt \(\displaystyle{ P'''}\).