Witam
Ze względu na to że jestem tutaj nowy proszę o wyrozumiałość.
Temat z jakim nie daję sobie rady i potrzebuję waszego wsparcia wygląda następująco:
Mam pewien zbiór punktów (50-100) w przestrzeni o znanych współrzędnych, które są wynikiem pomiaru rury, dany zbiór tworzy w przestrzeni okrąg ( rura ucięta prostopadle do osi ).
Za pomocą metody najmniejszych kwadratów potrzebuję określić najlepiej dopasowana płaszczyznę jak i promień i środek najlepiej dopasowanego okręgu na płaszczyźnie i przestrzeni.
Wydaje mi się że najpierw należało by wyznaczyć płaszczyznę wychodząc z ogólnego równania płaszczyzny biorąc pod uwagę odległość punktu od płaszczyzny (d).
d= \(\displaystyle{ \frac{Ax+By+Cz+D}{\sqrt{A^{2}+B^{2}+C^{2}}}}\)
gdzie funkcja f(A,B,C,D) = \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{n} {d^{2}}\) powinna dążyć do minimum
dalej
\(\displaystyle{ \frac{\delta f}{\delta A}}\) = 0
\(\displaystyle{ \frac{\delta f}{\delta B}}\) = 0
\(\displaystyle{ \frac{\delta f}{\delta C}}\) = 0
\(\displaystyle{ \frac{\delta f}{\delta D}}\) = 0
z czego powstanie nam układ równań po rozwiązaniu którego otrzymamy A,B,C,D
i tutaj poległem , proszę was drodzy forumowicze o wskazówki jak te działania poprowadzić dalej .
Metoda najmniejszych kwadratów - okrąg w przestrzeni
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Metoda najmniejszych kwadratów - okrąg w przestrzeni
Nie wiem jak będą wyglądały gotowe wzory do tego przypadku, ale numerycznie można to zrobić w Excelu przy pomocy funkcji REGLIN. Trzeba tylko przedstawić równanie płaszczyzny w postaci:
- \(\displaystyle{ z=m_2x+m_2y+b}\)
- \(\displaystyle{ m_1=-\frac{A}{C} \\ m_2=-\frac{B}{C} \\ b=-\frac{D}{C}}\)