W koło wpisano \(\displaystyle{ n}\)−kąt tak, że żadne trzy jego przekątne nie przecinają się w jednym punkcie
wewnątrz koła. Pokaż, że przekątne i boki \(\displaystyle{ n}\)−kąta dzielą koło na
\(\displaystyle{ { n \choose 4 } + {n \choose 2 } +1}\)
obszarów.
podzial koła
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 13 paź 2017, o 08:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tu
- Podziękował: 42 razy
podzial koła
Ostatnio zmieniony 14 lis 2017, o 08:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: podzial koła
Może prościej: na ile obszarów podzielić można maxymalnie koło rysując jego cięciwy, tak aby żadne trzy cięciwy się nie przecięły w jednym punkcie tak łatwiej rozumować.
Dla n=1 będzie to 1 obszar , n=2 dwa obszary, n=3 4 obszary, n=48 obszarów, itd...
n- ilość punktów na okręgu...
Zauważmy spostrzeżenie:
Jeśli dorysowanie nowej cięciwy zwiększa liczbę wszystkich punktów przecięcia cięciw
o s, to liczba obszarów rośnie o \(\displaystyle{ s + 1}\).
Czyli że po narysowaniu wszystkich odcinków liczba obszarów równa jest
\(\displaystyle{ 1 + r + p}\), gdzie r oznacza liczbę odcinków, natomiast p — łączną liczbę ich punktów przecięcia cięciw.
można łatwo zauważyć, że:
\(\displaystyle{ r= {n \choose 2}}\) są to wszystkie cięciwy czyli przekątne i boki razem.
Zauważmy też najważniejszą rzecz, że każdy punkt przecięcia jest wyznaczony jednoznacznie przez końce tychże cięciw czyli dokładnie 4.
Więc nastąpi tu wybór czterech spośród n punktów, czyli:
\(\displaystyle{ p= {n \choose 4}}\)
reasumując otrzymamy:
wzór na sumę obszarów przy najlepszym ułożeniu cięciw czyłi żadne trzy nie przecinają się w jednym punkcie!:
\(\displaystyle{ Ob_{szary}= {n \choose 4} + {n \choose 2} +1}\)
ładne zadanko...
A teraz zastanowić się ile może wynosić minimalna liczba obszarów ja optuję w kierunku wielokątów foremnych...
Dla n=1 będzie to 1 obszar , n=2 dwa obszary, n=3 4 obszary, n=48 obszarów, itd...
n- ilość punktów na okręgu...
Zauważmy spostrzeżenie:
Jeśli dorysowanie nowej cięciwy zwiększa liczbę wszystkich punktów przecięcia cięciw
o s, to liczba obszarów rośnie o \(\displaystyle{ s + 1}\).
Czyli że po narysowaniu wszystkich odcinków liczba obszarów równa jest
\(\displaystyle{ 1 + r + p}\), gdzie r oznacza liczbę odcinków, natomiast p — łączną liczbę ich punktów przecięcia cięciw.
można łatwo zauważyć, że:
\(\displaystyle{ r= {n \choose 2}}\) są to wszystkie cięciwy czyli przekątne i boki razem.
Zauważmy też najważniejszą rzecz, że każdy punkt przecięcia jest wyznaczony jednoznacznie przez końce tychże cięciw czyli dokładnie 4.
Więc nastąpi tu wybór czterech spośród n punktów, czyli:
\(\displaystyle{ p= {n \choose 4}}\)
reasumując otrzymamy:
wzór na sumę obszarów przy najlepszym ułożeniu cięciw czyłi żadne trzy nie przecinają się w jednym punkcie!:
\(\displaystyle{ Ob_{szary}= {n \choose 4} + {n \choose 2} +1}\)
ładne zadanko...
A teraz zastanowić się ile może wynosić minimalna liczba obszarów ja optuję w kierunku wielokątów foremnych...