funkcja okresowa..

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
iksarp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 wrz 2007, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 12 razy

funkcja okresowa..

Post autor: iksarp »

Chyba to nalezy do tego działu.

Funkcja f jest funkcja okresowa o okresie podstawowym rownym 4. W przedziale funkcja f jest okreslona wzorem f(x)=|x|-1.

a) Oblicz f(2005) i f(2006)
b) Naszkicuj wykres funkcji f(x) w przedziale

Nie prosze o rozwiazanie, tylko o wskazowki, bo kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

funkcja okresowa..

Post autor: Lorek »

f(2005)= f(1+4•501)= f(1)
i z 2006 tak samo.
iksarp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 wrz 2007, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 12 razy

funkcja okresowa..

Post autor: iksarp »

dzieki:)
ODPOWIEDZ