pochodna funkcji złożonej

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
tolas45
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 paź 2017, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdańsk
Podziękował: 1 raz

pochodna funkcji złożonej

Post autor: tolas45 »

Cześć, mam problem z obliczeniem pochodnej pewnej funkcji. Mianowicie chodzi mi o funkcje:
\(\displaystyle{ \log(2x^{3}-1) + 3^{5x-1}}\)
Wiem jak zrobić pierwszą funkcje z logarytmem ale mam problem z wykładniczą. Jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

pochodna funkcji złożonej

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \left( 3^{5x-1}\right) '= 3^{5x-1} \cdot \ln 3 \cdot \left( 5x-1\right)'=...}\)
ODPOWIEDZ