granica funkcji w punkcie
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 20 paź 2017, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 18 razy
granica funkcji w punkcie
zadanie wyglada tak:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 2 } \frac{\sin ( x^{2}-4 )}{x^{2}-3x+2}}\)
domyślam sie ze trzeba dol zamienic na \(\displaystyle{ (x-1)(x-2)}\), no i jakos wykorzystac granice \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{x}}\) gdy \(\displaystyle{ x\to 0}\) ale nie wiem jak to zrobic
Dzieki za kazda odp
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 2 } \frac{\sin ( x^{2}-4 )}{x^{2}-3x+2}}\)
domyślam sie ze trzeba dol zamienic na \(\displaystyle{ (x-1)(x-2)}\), no i jakos wykorzystac granice \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{x}}\) gdy \(\displaystyle{ x\to 0}\) ale nie wiem jak to zrobic
Dzieki za kazda odp
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, o 20:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15207
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
granica funkcji w punkcie
\(\displaystyle{ \frac{\sin( x^{2}-4 )}{x^{2}-3x+2}= \frac{\sin(x^2-4)}{(x^2-4)} \cdot \frac{x+2}{x-1}}\) i dalej sobie poradzisz. Skorzystaj właśnie z tej granicy, o której wspomniałeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 19197
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3246 razy
granica funkcji w punkcie
TAk. W piwnicy można zrobić \(\displaystyle{ (x-1)(x-2)}\) a na strychu \(\displaystyle{ \sin [(x-2)(x+2)]}\)
I wtedy trzeba tak zakombinować w piwnicy, żeby dostać \(\displaystyle{ (x-2)(x+2)}\). Myślę, że wiesz jak to zrobić.
PS piwnica i strych brzmią lepiej niż dół i góra. Jeszcze lepsze są dolnik i górnik. A najlepiej mianownik i licznik.
I wtedy trzeba tak zakombinować w piwnicy, żeby dostać \(\displaystyle{ (x-2)(x+2)}\). Myślę, że wiesz jak to zrobić.
PS piwnica i strych brzmią lepiej niż dół i góra. Jeszcze lepsze są dolnik i górnik. A najlepiej mianownik i licznik.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 20 paź 2017, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 18 razy
granica funkcji w punkcie
napisałem kolokwialnie "dol", sporo osob tego uzywa ,a skoro zrozumiales o co mi chodzilo to chyba jest to dopuszczalne wyrazeniea4karo pisze:TAk. W piwnicy można zrobić \(\displaystyle{ (x-1)(x-2)}\) a na strychu \(\displaystyle{ \sin [(x-2)(x+2)]}\)
I wtedy trzeba tak zakombinować w piwnicy, żeby dostać \(\displaystyle{ (x-2)(x+2)}\). Myślę, że wiesz jak to zrobić.
PS piwnica i strych brzmią lepiej niż dół i góra. Jeszcze lepsze są dolnik i górnik. A najlepiej mianownik i licznik.
-
- Użytkownik
- Posty: 19197
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3246 razy
granica funkcji w punkcie
Cóż, każda dziedzina ma swój język i umiejętność posługiwania się nim świadczy o stopniu pewnym wyrobieniu. Znasz ten język, bo posługiwałeś się nim przez minimum 12 lat edukacji szkolnej.
W życiu bym nie kupił książki z przepisami kulinarnymi, gdzie autor by napisał, że bezy robi się z "tego białego, co się wylewa z jajka" (mimo, że wszyscy rozumieją o co chodzi).
Ale pewnie jestem przewrażliwiony...
W życiu bym nie kupił książki z przepisami kulinarnymi, gdzie autor by napisał, że bezy robi się z "tego białego, co się wylewa z jajka" (mimo, że wszyscy rozumieją o co chodzi).
Ale pewnie jestem przewrażliwiony...
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 20 paź 2017, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 18 razy
granica funkcji w punkcie
a4karo pisze:Cóż, każda dziedzina ma swój język i umiejętność posługiwania się nim świadczy o stopniu pewnym wyrobieniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 20 paź 2017, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 18 razy
granica funkcji w punkcie
Ja wiem co miales na mysli i wlasnie o to chodzi. Ja na podstawie tego bledu spowodowanego pospiechem niedokladnoscia czy czymkolwiek nie wysnuwam wniosku ze jestes "niewyrobiony" w danej dziedziniea4karo pisze:Usuń "stopniu".
Errare humanum est, in errore perservare stultum.
-
- Użytkownik
- Posty: 19197
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3246 razy
granica funkcji w punkcie
Ależ ja takiego wniosku nie wyciągam. Stwierdziłem tylko, że posługiwanie się poprawnym językiem świadczy o pewnym wyrobieniu. Można być inteligentem, specjalistą i wyrażać się jak menel - kwestia indywidualna. Ja osobiście uważam, że to ma sens, ale tylko w pewnych okolicznościach, np. wśród meneli. Nadużywanie to w pewnych środowiskach faux pas.
Pax, skończmy, bo nas zaraz Jan pogoni za offtopic.
Pax, skończmy, bo nas zaraz Jan pogoni za offtopic.
-
- Administrator
- Posty: 27286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4594 razy
granica funkcji w punkcie
a4karo pisze:Pax, skończmy, bo nas zaraz Jan pogoni za offtopic.
Jeszcze jeden taki post i zagram w koszykówkę - zacznę (wy)rzucać do Kosza. Pogadajcie sobie przez PW.
JK