Hej,
proszę o pomoc w następującym zadaniu:
,,Zbadać domkniętość i ograniczoność zbioru \(\displaystyle{ B := \left\{ \left( x_n \right) \in l^2 : x_1=x_2\right\}}\) w przestrzeni \(\displaystyle{ l^2 ".}\)
Znalazłam, że przestrzeń \(\displaystyle{ l^2}\) to przestrzeń ciągów liczbowych \(\displaystyle{ x= \left( t_1,t_2,... \right)}\) takich, że szereg:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{\infty} |t_i|^2}\) jest zbieżny.
Norma to: \(\displaystyle{ ||x||_2 := \left( \sum_{i=1}^{\infty} |t_i|^2 \right) ^{\frac{1}{2}}.}\)
Niestety nie wiem jak się za to zabrać
Domkniętość i ograniczoność zbioru w przestrzeni l2
Domkniętość i ograniczoność zbioru w przestrzeni l2
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, o 20:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Domkniętość i ograniczoność zbioru w przestrzeni l2
leg14, niestety nie wiem jakie warunki muszę sprawdzać skoro mowa o przestrzeni \(\displaystyle{ l^2}\)
-
- Administrator
- Posty: 27286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4594 razy
Re: Domkniętość i ograniczoność zbioru w przestrzeni l2
Takie same, jak w każdej innej. Np. nieograniczoność - wskaż ciąg elementów o coraz większych normach. Może zacznij tak:
\(\displaystyle{ (1,1,0,0,0,....)\\ (2,2,0,0,0,....)\\ (3,3,0,0,0,....)}\)
JK
\(\displaystyle{ (1,1,0,0,0,....)\\ (2,2,0,0,0,....)\\ (3,3,0,0,0,....)}\)
JK