Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
-
piwne_oko
- Użytkownik

- Posty: 138
- Rejestracja: 15 wrz 2007, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pułtusk
- Podziękował: 26 razy
Post
autor: piwne_oko » 23 wrz 2007, o 20:46
\(\displaystyle{ a_{n}=\frac{2n+3}{5}}\)
-
Lorek
- Gość Specjalny

- Posty: 7149
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Post
autor: Lorek » 23 wrz 2007, o 20:55
\(\displaystyle{ \infty}\)
-
piwne_oko
- Użytkownik

- Posty: 138
- Rejestracja: 15 wrz 2007, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pułtusk
- Podziękował: 26 razy
Post
autor: piwne_oko » 23 wrz 2007, o 20:56
ale + czy -
-
piwne_oko
- Użytkownik

- Posty: 138
- Rejestracja: 15 wrz 2007, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pułtusk
- Podziękował: 26 razy
Post
autor: piwne_oko » 23 wrz 2007, o 21:00
a dlaczego ?
-
Lorek
- Gość Specjalny

- Posty: 7149
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Post
autor: Lorek » 23 wrz 2007, o 21:00
Plus, jak nie ma minusa to jest plus A tak poza tym, jak wszystkie wyrazy są dodatnie, to ciężko o minus.
-
piwne_oko
- Użytkownik

- Posty: 138
- Rejestracja: 15 wrz 2007, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pułtusk
- Podziękował: 26 razy
Post
autor: piwne_oko » 23 wrz 2007, o 21:01
a to mozna jakoś wyliczyćczy po prostu patrzysz na przykład i wiesz ?
-
Lorek
- Gość Specjalny

- Posty: 7149
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Post
autor: Lorek » 23 wrz 2007, o 21:07
Wstaw zamiast n nieskończoność, to zobaczysz.
-
setch
- Użytkownik

- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 207 razy
Post
autor: setch » 23 wrz 2007, o 22:20
\(\displaystyle{ a_n=\frac{2}{5}n+\frac{3}{5} \to +\infty}\)
ponieważ funkcja liniowa jest sciśle monotoniczna
-
max
- Gość Specjalny

- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Post
autor: max » 24 wrz 2007, o 00:01
Lorek pisze:Wstaw zamiast n nieskończoność, to zobaczysz.
Ja jednak proponowałbym skorzystać z definicji ciągu rozbieżnego do
\(\displaystyle{ +\infty}\).