Hej! Od 2 dni głowię się z następującym zadaniem:
Udowodnij, że dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n \ge 0}\) liczba \(\displaystyle{ 8 ^{n+2} + 9 ^{2n+1}}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 73}\).
Dowód musi zostać przeprowadzony przy pomocy indukcji matematycznej.
Czy ktoś mógłby wskazać mi prawidłowe rozwiązanie?
Z góry bardzo dziękuję!
Dowodzenie twierdzenia przy użyciu indukcji matematycznej
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15209
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Re: Dowodzenie twierdzenia przy użyciu indukcji matematyczne
\(\displaystyle{ 1^{\circ}}\) Dla \(\displaystyle{ n=0}\) mamy
\(\displaystyle{ 8^{n+2}+9^{2n+1}=8^2+9^1=73}\), oczywiście \(\displaystyle{ 73}\) dzieli \(\displaystyle{ 73}\).
\(\displaystyle{ 2^{\circ}}\) Przypuśćmy, że dla pewnego \(\displaystyle{ n \in \NN}\) liczba \(\displaystyle{ 8 ^{n+2} + 9 ^{2n+1}}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 73}\).
Wówczas możemy zapisać \(\displaystyle{ 8^{n+3}+9^{2n+3}=81\cdot (8^{n+2}+9^{2n+1})-73\cdot 8^{n+2}}\)
Pierwszy składnik jest podzielny przez \(\displaystyle{ 73}\) na mocy założenia indukcyjnego, a drugi, jak widać, jest wielokrotnością \(\displaystyle{ 73}\).
Wywnioskowaliśmy zatem, że jeśli dla pewnego \(\displaystyle{ n\in \NN}\) jest
\(\displaystyle{ 73\left| (8^{n+2}+9^{2n+1})}\), to także
\(\displaystyle{ 73\left| (8^{(n+1)+2}+9^{2(n+1)+1})}\)
co kończy dowód.
\(\displaystyle{ 8^{n+2}+9^{2n+1}=8^2+9^1=73}\), oczywiście \(\displaystyle{ 73}\) dzieli \(\displaystyle{ 73}\).
\(\displaystyle{ 2^{\circ}}\) Przypuśćmy, że dla pewnego \(\displaystyle{ n \in \NN}\) liczba \(\displaystyle{ 8 ^{n+2} + 9 ^{2n+1}}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 73}\).
Wówczas możemy zapisać \(\displaystyle{ 8^{n+3}+9^{2n+3}=81\cdot (8^{n+2}+9^{2n+1})-73\cdot 8^{n+2}}\)
Pierwszy składnik jest podzielny przez \(\displaystyle{ 73}\) na mocy założenia indukcyjnego, a drugi, jak widać, jest wielokrotnością \(\displaystyle{ 73}\).
Wywnioskowaliśmy zatem, że jeśli dla pewnego \(\displaystyle{ n\in \NN}\) jest
\(\displaystyle{ 73\left| (8^{n+2}+9^{2n+1})}\), to także
\(\displaystyle{ 73\left| (8^{(n+1)+2}+9^{2(n+1)+1})}\)
co kończy dowód.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 2 lis 2017, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Dowodzenie twierdzenia przy użyciu indukcji matematycznej
Czy mógłbyś wytłumaczyć mi poniższe przekształcenie?
\(\displaystyle{ 8^{n+3}+9^{2n+3}=81\cdot (8^{n+2}+9^{2n+1})-73\cdot 8^{n+2}}\)
\(\displaystyle{ 8^{n+3}+9^{2n+3}=81\cdot (8^{n+2}+9^{2n+1})-73\cdot 8^{n+2}}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15209
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Re: Dowodzenie twierdzenia przy użyciu indukcji matematyczne
Wymyśliłem je sobie. Z kapelusza wzięte (czy z kosmosu, jak kto woli). Nie ma raczej ogólnej metody na rozpisywanie czegoś takiego, po prostu chciałem w jakiś sposób „wydobyć" wyrażenie występujące w założeniu indukcyjnym.
Ale jeśli chodzi o to, jak pokazać, że jest to prawda, to \(\displaystyle{ 9^{2n+3}=81\cdot 9^{2n+1}}\) oraz \(\displaystyle{ 81\cdot 8^{n+2}-73\cdot 8^{n+2}=(81-73)\cdot 8^{n+2}=8^{n+3}}\)
Można wprawdzie trochę to uogólnić, ale nie za bardzo.
Ale jeśli chodzi o to, jak pokazać, że jest to prawda, to \(\displaystyle{ 9^{2n+3}=81\cdot 9^{2n+1}}\) oraz \(\displaystyle{ 81\cdot 8^{n+2}-73\cdot 8^{n+2}=(81-73)\cdot 8^{n+2}=8^{n+3}}\)
Można wprawdzie trochę to uogólnić, ale nie za bardzo.