Zbiory. Teoria mnogości wykazać

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
michalm08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 12 lis 2017, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Zbiory. Teoria mnogości wykazać

Post autor: michalm08 »

zadanie do wykazania, nie wiem od czego zaczac. wie ktos jak?

Dla \(\displaystyle{ s \ge 0}\) oznaczamy \(\displaystyle{ K_{s}:= \left\{ \left( x,y \right) \in \RR ^{2}: x ^{2}+ \left( y-s \right) ^{2} \le s \right\}}\) Wykazać, że maja miejsce następujące zawierania: \(\displaystyle{ left{ left( x,y
ight) :y ge x^{2}
ight} subset igcup_{s in mathbb{N} }K _{s} subset igcup_{s in ] 0, infty [ } K _{s}= left{left( x,y
ight) :y ge x^{2}- frac{1}{4}
ight}}\)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, o 22:23 przez michalm08, łącznie zmieniany 5 razy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34239
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Zbiory. Teoria mnogości wykazać

Post autor: Jan Kraszewski »

Po pierwsze, co to jest \(\displaystyle{ s\in n}\) (tzn. co oznaczasz przez \(\displaystyle{ n}\))?

Po drugie, zacznij od zrozumienia czym jest zbiór \(\displaystyle{ K_s}\).

JK
michalm08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 12 lis 2017, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Re: Zbiory. Teoria mnogości wykazać

Post autor: michalm08 »

Jan Kraszewski, poprawione, chodzilo mi tu o liczby naturalne
ODPOWIEDZ