Rozstrzygnij czy ciąg jest monotoniczny
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 25 gru 2016, o 10:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Złotoryja
- Podziękował: 8 razy
Rozstrzygnij czy ciąg jest monotoniczny
Dane:
\(\displaystyle{ a_{1} = 1 , a_{n+1} = - \frac{1}{2} a_{n}^2 + 2 a_{n}}\)
\(\displaystyle{ a_{1} = 1 , a_{n+1} = - \frac{1}{2} a_{n}^2 + 2 a_{n}}\)
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18811
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
Re: Rozstrzygnij czy ciąg jest monotoniczny
Najpierw spróbuj zbadać doświadczalnie charakter tego ciągu. Wylicz, kilka (na komputerze kilkadziesiąt) wyrazów i zobacz jaka jest tendencja. A potem idź za tym.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 25 gru 2016, o 10:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Złotoryja
- Podziękował: 8 razy
Rozstrzygnij czy ciąg jest monotoniczny
nie do końca rozumiem... jakie jest to równanie ? każdy n-ty element ciągu bn = 2 - n-ty element ciagu an. Jest tu jakieś charakterystyczne równanie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 19226
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3247 razy
Re: Rozstrzygnij czy ciąg jest monotoniczny
Nie. Po prostu zdefiniuj sobie nowy ciąg w taki sposób. I spróbuj:
\(\displaystyle{ b_{n+1}=2-a_{n+1}=2+\frac{a_n^2}{2}-2a_n=2+\frac{(2-b_n)^2}{2}-2(2-b_n)=...}\)
Wylicz do końca i zobacz, co wyjdzie.
\(\displaystyle{ b_{n+1}=2-a_{n+1}=2+\frac{a_n^2}{2}-2a_n=2+\frac{(2-b_n)^2}{2}-2(2-b_n)=...}\)
Wylicz do końca i zobacz, co wyjdzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 19226
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3247 razy
Re: Rozstrzygnij czy ciąg jest monotoniczny
Ano własnie. \(\displaystyle{ b_1=???}\). Zachowanie ciągu \(\displaystyle{ b_n}\) bardzo łatwo zbadać. Potrafisz?
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 25 gru 2016, o 10:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Złotoryja
- Podziękował: 8 razy
Re: Rozstrzygnij czy ciąg jest monotoniczny
skąd wiadomo ile równa się \(\displaystyle{ b_1}\) ? Mamy:
\(\displaystyle{ b_{2} = \left( \frac{1}{2} \right) ^1 \left( b_{1} \right) ^2 ; \\ b_{3} = \left( \frac{1}{2} \right) ^3 \left( b_{1} \right) ^4 ;\\ b_{4} = \left( \frac{1}{2} \right) ^7 \left( b_{1} \right) ^8}\) ,
jest tu widoczna rekurencja nie potrafię jednak jej zgrabnie opisać...
\(\displaystyle{ b_{2} = \left( \frac{1}{2} \right) ^1 \left( b_{1} \right) ^2 ; \\ b_{3} = \left( \frac{1}{2} \right) ^3 \left( b_{1} \right) ^4 ;\\ b_{4} = \left( \frac{1}{2} \right) ^7 \left( b_{1} \right) ^8}\) ,
jest tu widoczna rekurencja nie potrafię jednak jej zgrabnie opisać...
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, o 01:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 25 gru 2016, o 10:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Złotoryja
- Podziękował: 8 razy
Re: Rozstrzygnij czy ciąg jest monotoniczny
\(\displaystyle{ a_{1}}\) w ciągu, który przywołałem w treści ? równa się 1... ale co to ma do tego nowego ciągu?...
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 25 gru 2016, o 10:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Złotoryja
- Podziękował: 8 razy
Re: Rozstrzygnij czy ciąg jest monotoniczny
\(\displaystyle{ b_n = 2 - a_n , b_1 = 2 - a_1 , b_2 = 2 - a_2}\) itd. co to daje ?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, o 01:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 25 gru 2016, o 10:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Złotoryja
- Podziękował: 8 razy
Re: Rozstrzygnij czy ciąg jest monotoniczny
no oczywiście że \(\displaystyle{ 1}\), to oznacza że \(\displaystyle{ b_2 = 2}\) itd ? jeśli tak to jak to wpływa na rozwiązanie ?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, o 01:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .