Określ prawdziwość stwierdzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 10 paź 2017, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
Określ prawdziwość stwierdzenia
\(\displaystyle{ f \left( x \right) =\log _xx}\)
\(\displaystyle{ f \left( x \right) +f \left( \frac{1}{x} \right) = 1}\) prawda czy fałsz?
\(\displaystyle{ \log _xx+\log _x\frac{1}{x}}\)
\(\displaystyle{ 1 + \log _x x^{-1}}\)
\(\displaystyle{ 1 -\log _xx}\)
\(\displaystyle{ 1 - 1 \neq 1}\)
-----------------
\(\displaystyle{ \log _xx + \log _\frac{1}{x}\frac{1}{x}}\)
\(\displaystyle{ 1+1 \neq 1}\)
Moje pytanie jest następujące czy \(\displaystyle{ f \left( \frac{1}{x} \right)}\) to \(\displaystyle{ \log _x\frac{1}{x}}\) czy \(\displaystyle{ \log _\frac{1}{x}\frac{1}{x}?}\)
\(\displaystyle{ f \left( x \right) +f \left( \frac{1}{x} \right) = 1}\) prawda czy fałsz?
\(\displaystyle{ \log _xx+\log _x\frac{1}{x}}\)
\(\displaystyle{ 1 + \log _x x^{-1}}\)
\(\displaystyle{ 1 -\log _xx}\)
\(\displaystyle{ 1 - 1 \neq 1}\)
-----------------
\(\displaystyle{ \log _xx + \log _\frac{1}{x}\frac{1}{x}}\)
\(\displaystyle{ 1+1 \neq 1}\)
Moje pytanie jest następujące czy \(\displaystyle{ f \left( \frac{1}{x} \right)}\) to \(\displaystyle{ \log _x\frac{1}{x}}\) czy \(\displaystyle{ \log _\frac{1}{x}\frac{1}{x}?}\)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, o 20:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15209
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Re: Określ prawdziwość stwierdzenia
To drugie.Moje pytanie jest następujące czy \(\displaystyle{ f \left( \frac{1}{x} \right)}\) to \(\displaystyle{ \log_x\frac{1}{x}}\) czy \(\displaystyle{ \log_\frac{1}{x}\frac{1}{x}}\)?
-
- Administrator
- Posty: 27297
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4594 razy
Określ prawdziwość stwierdzenia
No cóż, w swojej dziedzinie, czyli \(\displaystyle{ (0,1)\cup(1,+\infty)}\), jest to funkcja stała \(\displaystyle{ f(x)=1}\).lukasz_xyz pisze:\(\displaystyle{ f \left( x \right) =\log _xx}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 10 paź 2017, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
Re: Określ prawdziwość stwierdzenia
No tak ale dlaczego tak jest?Premislav pisze:To drugie.Moje pytanie jest następujące czy \(\displaystyle{ f \left( \frac{1}{x} \right)}\) to \(\displaystyle{ \log_x\frac{1}{x}}\) czy \(\displaystyle{ \log_\frac{1}{x}\frac{1}{x}}\)?
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, o 21:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15209
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Re: Określ prawdziwość stwierdzenia
To proste, wstaw sobie we wzorze funkcji \(\displaystyle{ \frac 1 x}\) wszędzie tam, gdzie było \(\displaystyle{ x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 10 paź 2017, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
Określ prawdziwość stwierdzenia
Nie jestem tego do końca pewien ponieważ kilka osób uważa, że zapis \(\displaystyle{ \log_x\frac{1}{x}}\) jest prawidłowy.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15209
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Re: Określ prawdziwość stwierdzenia
I co z tego? To nigdy nie jest argument w matematyce ani w żadnej innej nauce (patrz argumentum ad numerum). Dla ilustracji (to nie jest reklama, poza tym to dość znana historia):
http://marilynvossavant.com/game-show-problem/
http://marilynvossavant.com/game-show-problem/