Granica z logarytmem naturalnym
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 14 paź 2017, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Granica z logarytmem naturalnym
Cześć, nie mam pojęcia jak zabrać się za ten przykład. Jakieś wskazówki?
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } n\ln \left( 1+ \frac{4}{n} \right)}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } n\ln \left( 1+ \frac{4}{n} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, o 01:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15209
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Granica z logarytmem naturalnym
Tak. Jest taka znana granica:
\(\displaystyle{ \lim_{t \to 0} \frac{\ln(1+t)}{t} =1}\), może kojarzysz. Z definicji Heinego granicy funkcji wynika więc, że dla każdego ciągu \(\displaystyle{ a_n}\) zbieżnego do \(\displaystyle{ 0}\), który ma niezerowe wyrazy, zachodzi \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{\ln\left( 1+a_n\right) }{a_n} =1}\).
Ponadto mamy
\(\displaystyle{ n\ln \left( 1+\frac 4 n\right) =4\cdot \frac{\ln\left( 1+\frac 4 n\right) }{ \frac{4}{n} }}\)
\(\displaystyle{ \lim_{t \to 0} \frac{\ln(1+t)}{t} =1}\), może kojarzysz. Z definicji Heinego granicy funkcji wynika więc, że dla każdego ciągu \(\displaystyle{ a_n}\) zbieżnego do \(\displaystyle{ 0}\), który ma niezerowe wyrazy, zachodzi \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{\ln\left( 1+a_n\right) }{a_n} =1}\).
Ponadto mamy
\(\displaystyle{ n\ln \left( 1+\frac 4 n\right) =4\cdot \frac{\ln\left( 1+\frac 4 n\right) }{ \frac{4}{n} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 14 paź 2017, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Granica z logarytmem naturalnym
Premislav, znam ten wzór i tak na początku zrobiłem i mi wyszło 4.
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } n \cdot \frac{ \ln (1+ \frac{4}{n}) }{ \frac{4}{n} } \cdot \frac{4}{n} = \lim_{ n\to \infty } \frac{\ln (1+ \frac{4}{n}) }{ \frac{4}{n} } \cdot \frac{4n}{n} = 1 \cdot 4=4}\)
Tylko napisałem z tego względu, że we wzorze z tym logarytmem jest t czy tam x, które dąży do 0, a w zadaniu mam napisane, że do nieskończoności. I myślałem, że nie można użyć tego wzoru. Wiem tylko, że jak pokaże, że to co jest za limesem - czyli działanie jakieś - dąży do 0 to można użyć tego wzoru.
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } n \cdot \frac{ \ln (1+ \frac{4}{n}) }{ \frac{4}{n} } \cdot \frac{4}{n} = \lim_{ n\to \infty } \frac{\ln (1+ \frac{4}{n}) }{ \frac{4}{n} } \cdot \frac{4n}{n} = 1 \cdot 4=4}\)
Tylko napisałem z tego względu, że we wzorze z tym logarytmem jest t czy tam x, które dąży do 0, a w zadaniu mam napisane, że do nieskończoności. I myślałem, że nie można użyć tego wzoru. Wiem tylko, że jak pokaże, że to co jest za limesem - czyli działanie jakieś - dąży do 0 to można użyć tego wzoru.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, o 01:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15209
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Granica z logarytmem naturalnym
Można. Przyjrzyj się definicji Heinego granicy funkcji: https://pl.wikipedia.org/wiki/Granica_funkcji
Zatem, skoro \(\displaystyle{ \lim_{t \to 0} \frac{\ln(1+t)}{t} =1}\) i ciąg \(\displaystyle{ (a_n)_{n \in \NN^+}}\) określony przez \(\displaystyle{ a_n=\frac 4 n}\) jest zbieżny do zera, to
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{\ln(1+a_n)}{a_n}=1}\)
Zatem, skoro \(\displaystyle{ \lim_{t \to 0} \frac{\ln(1+t)}{t} =1}\) i ciąg \(\displaystyle{ (a_n)_{n \in \NN^+}}\) określony przez \(\displaystyle{ a_n=\frac 4 n}\) jest zbieżny do zera, to
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{\ln(1+a_n)}{a_n}=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 14 paź 2017, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Granica z logarytmem naturalnym
Premislav, a co z tym n przed tym działaniem? ono dąży do nieskończoności?
a4karo, o ile się nie mylę, to jest ta granica co w wyniku daje "e"
a4karo, o ile się nie mylę, to jest ta granica co w wyniku daje "e"
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 14 paź 2017, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Granica z logarytmem naturalnym
Premislav, bo skoro \(\displaystyle{ \frac{4}{n}}\) dąży do \(\displaystyle{ 0}\), to przy sprawdzeniu, \(\displaystyle{ n}\) bedzie nieskonczonoscią i jak przemnożymy to wyjdzie \(\displaystyle{ \mbox{nieskończoność} \cdot 1}\) czyli nieskończoność, no i wtedy myślałem, że tego wzoru nie można użyć, bo nie dąży działanie do zera. A tego wzoru można użyć w każdym przypadku np. \(\displaystyle{ x}\) dąży do \(\displaystyle{ 5}\), \(\displaystyle{ x}\) dązy do \(\displaystyle{ -2}\) itd?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, o 01:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15209
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Granica z logarytmem naturalnym
1) Działanie nigdzie nie dąży.
2) Gdzie tu masz jakąś nieskończoność:
Chyba po prostu źle spojrzałeś, \(\displaystyle{ n}\) w liczniku skróci się z tym w mianowniku i masz
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{\ln \left( 1+\frac 4n\right) }{\frac 4 n} \cdot 4}\)
Nie, ten wzór stosuje się tylko dla \(\displaystyle{ x \rightarrow 0}\).
Tj. \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\ln (1+x)}{x} =1}\)
i dla każdego innego \(\displaystyle{ x_0 \in \RR}\) mamy
\(\displaystyle{ \lim_{x \to x_0} \frac{\ln (1+x)}{x} {\red \neq }1}\)
2) Gdzie tu masz jakąś nieskończoność:
?student1543 pisze:\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{\ln (1+ \frac{4}{n}) }{ \frac{4}{n} } \cdot \frac{4n}{n}}\)
Chyba po prostu źle spojrzałeś, \(\displaystyle{ n}\) w liczniku skróci się z tym w mianowniku i masz
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{\ln \left( 1+\frac 4n\right) }{\frac 4 n} \cdot 4}\)
Nie, ten wzór stosuje się tylko dla \(\displaystyle{ x \rightarrow 0}\).
Tj. \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\ln (1+x)}{x} =1}\)
i dla każdego innego \(\displaystyle{ x_0 \in \RR}\) mamy
\(\displaystyle{ \lim_{x \to x_0} \frac{\ln (1+x)}{x} {\red \neq }1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 14 paź 2017, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Granica z logarytmem naturalnym
Premislav, sorry, pomyliło mi się z granicą funkcji.
Czyli jakby było \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } n\ln \left( 1 + 4n \right)}\) to już nie można by było tego wzoru użyć?
Czyli jakby było \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } n\ln \left( 1 + 4n \right)}\) to już nie można by było tego wzoru użyć?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, o 01:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15209
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Granica z logarytmem naturalnym
To prawda, nie można by było.Czyli jakby było \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } nln(1 + 4n)}\) to już nie można by było tego wzoru użyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 14 paź 2017, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 19209
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3247 razy
Granica z logarytmem naturalnym
Wrócę do swojego:
\(\displaystyle{ n\ln\left(1+\frac{4}{n}\right)=\ln\left(1+\frac{1}{\frac{n}{4}}\right)^n=\ln\left(1+\frac{1}{\frac{n}{4}}\right)^{\frac{n}{4}\cdot 4}\)
Man nadzieję, że widać co dalej...
\(\displaystyle{ n\ln\left(1+\frac{4}{n}\right)=\ln\left(1+\frac{1}{\frac{n}{4}}\right)^n=\ln\left(1+\frac{1}{\frac{n}{4}}\right)^{\frac{n}{4}\cdot 4}\)
Man nadzieję, że widać co dalej...
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 14 paź 2017, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Granica z logarytmem naturalnym
a4karo, to przeniesienie n do potęgi to z zasady o logarytmach?
i zrobiłem i ma wyjść \(\displaystyle{ e^{4}}\) ? o to w tym chodzi?
i zrobiłem i ma wyjść \(\displaystyle{ e^{4}}\) ? o to w tym chodzi?